Panaceum na odporność. Zobacz, co się stanie, gdy zaczniesz pić ten napój przed śniadaniem
W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypę. Warto się do tego przygotować. Nie rezygnujmy z aktywności fizycznej i dbajmy o zdrowy sen. Bardzo ważne jest również zdrowe odżywianie.
Podpowiemy ci prosty trik, który pozwoli cieszyć się zdrowiem nawet w najbardziej deszczowe dni. Jest to naturalna metoda zwiększająca odporność.
Wystarczy, że wypijesz codziennie napój sporządzony na bazie imbiru, miodu i cytryny.
Chcesz dowiedzieć się, jak działa i jak go przyrządzić? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz wideo.
Zobacz też: Wypij rano. Błyskawicznie stawia na nogi po zakrapianej imprezie.
Napój, dzięki któremu nie zachorujesz
"Napój bogów", bo tak czasami nazywa się tę miksturę, najlepiej pić po przebudzeniu, przed śniadaniem. Bardzo łatwo go przyrządzić.
Potrzebne składniki to:
- 1 łyżeczka miodu,
- 5 cienkich plastrów imbiru,
- sok z połowy cytryny,
- szklanka letniej wody.
Miód rozpuść w letniej wodzie. Dodaj sok z cytryny i imbir. Dokładnie zamieszaj i wypij po przebudzeniu.
Pamiętaj, że aby miód zachował swoje cenne właściwości, musi być zalewany wodą o temperaturze niższej niż 50 stopni Celsujsza.
Zobacz też: Hitowy produkt. Podnosi libido, wzmacnia organizm.
Imbir
W składzie imbiru znajdziemy wiele cennych substancji. Należą do nich olejki eteryczne (gingerol i zinferon), dzięki którym ma on szereg właściwości leczniczych. Imbir ma działanie rozgrzewające. Dodaje nam sił witalnych. Jednak co najważniejsze o tej porze roku - podnosi odporność.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym stosowany jest przy przeziębieniach. Wpływa korzystanie na cały organizm.
Pomoże też osobom, które cierpią na mdłości, mają problemy trawienne, obrzęki, bóle miesiączkowe, migreny czy kłopoty z koncentracją.
Dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia i wpływa korzystnie na nastrój.
W przypadku przeziębień i grypy, najlepiej dodawać świeży imbir do herbaty. Obierając korzeń ze skórki, krojąc go i dodając do ciepłego wywaru zachowasz najwięcej jego właściwości.
Cytryna
Jest źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza. Wspiera układ odpornościowy, przyśpiesza również powrót do zdrowia. Wszystko to za sprawą [witaminy C](https://zywienie.abczdrowie.pl/wlasciwosci-witaminy-c/6954080716253696a).
Warto używać jej w okresie zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Cytryna ma właściwości bakteriobójcze. Dlatego przegotowaną, letnią wodą z cytryną można przepłukać bolące gardło. Wpłynie to również kojąco na stany zapalne w jamie ustnej czy na zapalenie migdałków.
Miód
Odżywia twój mózg, koi nerwy, przyspiesza gojenie ran, sprawdza się jako kosmetyk i ma właściwości antybakteryjne. Nie bez powodu nazywa się miód naturalnym antybiotykiem - naukowcy wykazali, że niektóre zarazki zwalcza lepiej niż medykamenty.
Miód świetnie działa na kaszel (w tym wypadku warto użyć miodu lipowego). Wspomoże on również leczenie grypy i przeziębień.
Działa przeciwgorączkowo, łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych.