Parszywa dwunastka 2022. Na te owoce i warzywa trzeba szczególnie uważać
Na liście są między innymi truskawki i szpinak. Sprawdź, które produkty zawierają najwięcej pestycydów
1. Parszywa dwunastka
Według najnowszego przewodnika Environmental Working Group po pestycydach w produkcji stworzonego dla klientów, najgorzej wypadły truskawki i szpinak. To one mają najwyższy poziom pestycydów i są na szczycie tzw. parszywej dwunastki.
Tuż za nimi znalazły się:
- jarmuż,
- kapusta włoska,
- nektarynki,
- jabłka,
- winogrona,
- ostra papryka.
W zestawieniu są też wiśnie - choć dopiero na ósmym miejscu. Listę najbardziej skażonych produktów zamykają:
- brzoskwinie,
- gruszki,
- seler,
- pomidory.
2. Jeść, ale ekologicznie
Nie znaczy to jednak, że z tych produktów, które zawierają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów należy rezygnować.
- Jeśli rzeczy, które uwielbiasz jeść, znajdują się na liście, zalecamy kupowanie ekologicznych wersji, kiedy tylko możesz – zwraca uwagę Alexis Temkin, toksykolog z EWG, która specjalizuje się w toksycznych chemikaliach i pestycydach.
3. Czysta piętnastka
Dla porównania EWG przygotował też ''czystą piętnastkę'', czyli listę produktów z najniższą zawartością pestycydów. W tym przypadku najlepiej wypadło awokado.
Zaraz za nim są:
- słodka kukurydza,
- ananas,
- cebula,
- papaja.
Wydawany corocznie od 2004 roku raport EWG wykorzystuje dane z testów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Jego pracownicy przed testowaniem przygotowują żywność tak, jak konsumenci w domach.
Testy wykazały, że najwyższy poziom wielu pestycydów – aż 103 – był w próbkach zdrowego dla serca trio: jarmużu, kapusty i gorczycy. Z kolei 101 różnych pestycydów było obecnych w ostrej papryce i papryce zwykłej.
- Próbki szpinaku zawierały wagowo 1,8 razy więcej pozostałości pestycydów niż jakakolwiek inna testowana uprawa – można przeczytać w raporcie.
4. Pestycydy groźne dla zdrowia
Według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska, zagrożenie dla zdrowia zależy od rodzaju pestycydów. Mogą one wpływać na układ nerwowy, podrażniać oczy i skórę, zakłócać układ hormonalny, a także powodować raka.
5. Umyj, ale tylko wodą
Co zrobić, żeby zmniejszyć narażenie na pestycydy? Eksperci zalecają mycie produktów przed jedzeniem. Radzą jednak, żeby unikać mydła i innych środków czyszczących, które mogą być wchłaniane przez owoce i warzywa, mimo spłukania.
Warto też kupować żywność od lokalnych producentów, najlepiej w sezonie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl