Trwa ładowanie...

Parszywa dwunastka 2022. Na te owoce i warzywa trzeba szczególnie uważać

 Katarzyna Prus
09.04.2022 19:45
Najwyższy poziom pestycydów jest między innymi w truskawkach
Najwyższy poziom pestycydów jest między innymi w truskawkach (Getty Images)

Na liście są między innymi truskawki i szpinak. Sprawdź, które produkty zawierają najwięcej pestycydów

spis treści

1. Parszywa dwunastka

Według najnowszego przewodnika Environmental Working Group po pestycydach w produkcji stworzonego dla klientów, najgorzej wypadły truskawki i szpinak. To one mają najwyższy poziom pestycydów i są na szczycie tzw. parszywej dwunastki.

Truskawki są na liście produktów z najwyższym poziomem pestycydów
Truskawki są na liście produktów z najwyższym poziomem pestycydów (Getty Images)
Zobacz film: "Odżywianie w ciąży - lepszy start w przyszłość dla dziecka"

Tuż za nimi znalazły się:

  • jarmuż,
  • kapusta włoska,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • winogrona,
  • ostra papryka.

W zestawieniu są też wiśnie - choć dopiero na ósmym miejscu. Listę najbardziej skażonych produktów zamykają:

  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • seler,
  • pomidory.

2. Jeść, ale ekologicznie

Nie znaczy to jednak, że z tych produktów, które zawierają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów należy rezygnować.

- Jeśli rzeczy, które uwielbiasz jeść, znajdują się na liście, zalecamy kupowanie ekologicznych wersji, kiedy tylko możesz – zwraca uwagę Alexis Temkin, toksykolog z EWG, która specjalizuje się w toksycznych chemikaliach i pestycydach.

3. Czysta piętnastka

Dla porównania EWG przygotował też ''czystą piętnastkę'', czyli listę produktów z najniższą zawartością pestycydów. W tym przypadku najlepiej wypadło awokado.

Zaraz za nim są:

  • słodka kukurydza,
  • ananas,
  • cebula,
  • papaja.

Wydawany corocznie od 2004 roku raport EWG wykorzystuje dane z testów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Jego pracownicy przed testowaniem przygotowują żywność tak, jak konsumenci w domach.

Testy wykazały, że najwyższy poziom wielu pestycydów – aż 103 – był w próbkach zdrowego dla serca trio: jarmużu, kapusty i gorczycy. Z kolei 101 różnych pestycydów było obecnych w ostrej papryce i papryce zwykłej.

- Próbki szpinaku zawierały wagowo 1,8 razy więcej pozostałości pestycydów niż jakakolwiek inna testowana uprawa – można przeczytać w raporcie.

4. Pestycydy groźne dla zdrowia

Według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska, zagrożenie dla zdrowia zależy od rodzaju pestycydów. Mogą one wpływać na układ nerwowy, podrażniać oczy i skórę, zakłócać układ hormonalny, a także powodować raka.

5. Umyj, ale tylko wodą

Co zrobić, żeby zmniejszyć narażenie na pestycydy? Eksperci zalecają mycie produktów przed jedzeniem. Radzą jednak, żeby unikać mydła i innych środków czyszczących, które mogą być wchłaniane przez owoce i warzywa, mimo spłukania.

Warto też kupować żywność od lokalnych producentów, najlepiej w sezonie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze