Trwa ładowanie...

Paszteciki wieprzowe

Avatar placeholder
16.03.2017 00:22
Paszteciki wieprzowe
Paszteciki wieprzowe

Mięsne paszteciki to sycące, aromatyczne danie idealne na jesienne i zimowe obiady. Jest to dość pracochłonna potrawa, ale wysiłek naprawdę się opłaci.

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 1 szklanka posiekanej papryki różnego koloru,
  • 30 ml smalcu,
  • 3/4 filiżanki musztardy,
  • 1/4 filiżanki octu,
  • 1/2 filiżanki miodu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki sosu winegret,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 250 g drobno zmielonej wieprzowiny,
  • 1 średnia cebula.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Aby przygotować ciasto, połącz w misce mąkę, przyprawy, warzywa i smalec i wymieszaj. Dodaj powoli mleko i wodę i zmieszaj wszystko razem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, poczekaj, aż się zeszkli, a następnie dorzuć mięso wieprzowe. Podsmażaj przez kilka minut i zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia. Weź ciasto i rozdziel na 8 równych części. Każdą cząstkę rozwałkuj i uformuj z niej mniej więcej prostokąt. Na środek nałóż farsz z mięsa i zamknij, chwytając za końce i pociągając je do góry. Ulep w ręku zamknięcie na czubku i nieco przyklep. Powinny powstać małe sześciokąty. Wsadź do piekarnika na co najmniej 45 minut. W międzyczasie zrób sos musztardowy. Połącz musztardę, ocet, miód, keczup, paprykę i sos winegret i dokładnie wymieszaj. Schowaj do lodówki i użyj przy podawaniu pasztecików.

Komentarz:

Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w wykonaniu, choć zapewne jest pracochłonne. Połączenie wieprzowiny z papryką i sosem musztardowym nadaje charakterystyczny, oryginalny smak potrawie, a także sprawia, że jest ona niezwykle pożywna i zdrowa.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie368,48 kcal
Białka15,16 g
Węglowodany55,22 g
Tłuszcze9,54 g
Błonnik2,37 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze