Paszteciki wieprzowe
Mięsne paszteciki to sycące, aromatyczne danie idealne na jesienne i zimowe obiady. Jest to dość pracochłonna potrawa, ale wysiłek naprawdę się opłaci.
Składniki:
- 350 g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 100 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 1 szklanka posiekanej papryki różnego koloru,
- 30 ml smalcu,
- 3/4 filiżanki musztardy,
- 1/4 filiżanki octu,
- 1/2 filiżanki miodu,
- 2 łyżki keczupu,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżeczki sosu winegret,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 250 g drobno zmielonej wieprzowiny,
- 1 średnia cebula.
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, połącz w misce mąkę, przyprawy, warzywa i smalec i wymieszaj. Dodaj powoli mleko i wodę i zmieszaj wszystko razem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, poczekaj, aż się zeszkli, a następnie dorzuć mięso wieprzowe. Podsmażaj przez kilka minut i zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia. Weź ciasto i rozdziel na 8 równych części. Każdą cząstkę rozwałkuj i uformuj z niej mniej więcej prostokąt. Na środek nałóż farsz z mięsa i zamknij, chwytając za końce i pociągając je do góry. Ulep w ręku zamknięcie na czubku i nieco przyklep. Powinny powstać małe sześciokąty. Wsadź do piekarnika na co najmniej 45 minut. W międzyczasie zrób sos musztardowy. Połącz musztardę, ocet, miód, keczup, paprykę i sos winegret i dokładnie wymieszaj. Schowaj do lodówki i użyj przy podawaniu pasztecików.
Komentarz:
Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w wykonaniu, choć zapewne jest pracochłonne. Połączenie wieprzowiny z papryką i sosem musztardowym nadaje charakterystyczny, oryginalny smak potrawie, a także sprawia, że jest ona niezwykle pożywna i zdrowa.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 368,48 kcal |
Białka | 15,16 g |
Węglowodany | 55,22 g |
Tłuszcze | 9,54 g |
Błonnik | 2,37 g |