Pięć produktów, które smakują najlepiej w grudniu
Każdy miesiąc obfituje w produkty sezonowe, które są najsmaczniejsze właśnie o tej konkretnej porze roku. Zima zwykle kojarzy się z brakiem wartościowych świeżych owoców i warzyw. Wbrew pozorom, w grudniu znajdziemy wiele produktów, które warto włożyć do koszyka z zakupami.
Mandarynki
Dla wielu jest to wspomnienie dzieciństwa i nieodłączna część świąt Bożego Narodzenia. Grudzień to najlepszy miesiąc, aby delektować się tymi bogatymi w witaminę C owocami. Mandarynki nie tylko świetnie sprawdzą się na przekąskę, ale i jako składnik zimowej sałatki. Sokiem z mandarynki można z powodzeniem zastąpić sok z cytryny dodawany do herbaty bądź różnorodnych sosów do mięs.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Redakcja poleca: Planujesz w najbliższym czasie podróż z dzieckiem? Sprawdź, o czym musisz pamiętać
Brokuły
Brokuły i inne warzywa z rodziny kapustowatych po przymrozku nabierają słodkawego posmaku, więc grudzień to właśnie ich czas. Aby wybrać najlepsze brokuły, należy szukać główek, które są ciężkie, a ich różyczki są ciasno zbite razem. Unikajmy takich, które są widocznie zżółknięte. Właściwości odżywcze tych warzyw trudno przecenić. Do tego są niskokaloryczne i chronią przed nowotworami.
Granat
Granaty na środku stołu są jak ozdoba – dodają mu elegancji i koloru. Owoce te są niezwykle bogate w antyoksydanty i potas, a ich sok ma słodkawo-kwaśny smak, który ożywia zimowe potrawy. Nasiona granatu można dodawać do jogurtu razem z pieprzem, sokiem z limonki i solą – to ciekawe połączenie, które zaskoczy gości.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Dynia
Dynia ma wiele odmian. Istnieje mnóstwo gatunków, z których można wybierać. Czy to dynia makaronowa, czy maślana – wszystkie dostępne są zimą. Dynia i jej ciepłe barwy ożywiają potrawy. Warzywo może posłużyć zarówno jako danie główne, jak i dodatek do niego. W grudniu warto przygotować rozgrzewającą zupę-krem z dyni z dodatkiem miodu, cynamonu i papryki, która rozgrzeje zmysły i zmarznięte nosy.
Zobacz także: Reakcje ciała, których nie możemy kontrolować
Kasztany jadalne
Mięsiste, nieco słodkawe oraz maślane kasztany jadalne to rewelacyjna przekąska. Co więcej, można z nich wykonać przepyszne nadzienie do pieczonego kurczaka czy indyka. Kasztany są bogate w potas, lecytynę, witaminy C, B1, B2 i E oraz są pozbawione glutenu, co oznacza, że mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię.
Redakcja poleca: O jakich problemach ze zdrowiem mogą świadczyć siwe włosy?