Pięć produktów, które smakują najlepiej w grudniu

Każdy miesiąc obfituje w produkty sezonowe, które są najsmaczniejsze właśnie o tej konkretnej porze roku. Zima zwykle kojarzy się z brakiem wartościowych świeżych owoców i warzyw. Wbrew pozorom, w grudniu znajdziemy wiele produktów, które warto włożyć do koszyka z zakupami.

Mandarynki

Dla wielu jest to wspomnienie dzieciństwa i nieodłączna część świąt Bożego Narodzenia. Grudzień to najlepszy miesiąc, aby delektować się tymi bogatymi w witaminę C owocami. Mandarynki nie tylko świetnie sprawdzą się na przekąskę, ale i jako składnik zimowej sałatki. Sokiem z mandarynki można z powodzeniem zastąpić sok z cytryny dodawany do herbaty bądź różnorodnych sosów do mięs.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Redakcja poleca: Planujesz w najbliższym czasie podróż z dzieckiem? Sprawdź, o czym musisz pamiętać

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło Shutterstock

/ 4Brokuły

Brokuły i inne warzywa z rodziny kapustowatych po przymrozku nabierają słodkawego posmaku, więc grudzień to właśnie ich czas. Aby wybrać najlepsze brokuły, należy szukać główek, które są ciężkie, a ich różyczki są ciasno zbite razem. Unikajmy takich, które są widocznie zżółknięte. Właściwości odżywcze tych warzyw trudno przecenić. Do tego są niskokaloryczne i chronią przed nowotworami.

/ 4Granat

Obraz
© Źródło: Shutterstock

Granaty na środku stołu są jak ozdoba – dodają mu elegancji i koloru. Owoce te są niezwykle bogate w antyoksydanty i potas, a ich sok ma słodkawo-kwaśny smak, który ożywia zimowe potrawy. Nasiona granatu można dodawać do jogurtu razem z pieprzem, sokiem z limonki i solą – to ciekawe połączenie, które zaskoczy gości.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 4Dynia

Dynia ma wiele odmian. Istnieje mnóstwo gatunków, z których można wybierać. Czy to dynia makaronowa, czy maślana – wszystkie dostępne są zimą. Dynia i jej ciepłe barwy ożywiają potrawy. Warzywo może posłużyć zarówno jako danie główne, jak i dodatek do niego. W grudniu warto przygotować rozgrzewającą zupę-krem z dyni z dodatkiem miodu, cynamonu i papryki, która rozgrzeje zmysły i zmarznięte nosy.

/ 4Kasztany jadalne

Obraz
© Źródło: Shutterstock

Mięsiste, nieco słodkawe oraz maślane kasztany jadalne to rewelacyjna przekąska. Co więcej, można z nich wykonać przepyszne nadzienie do pieczonego kurczaka czy indyka. Kasztany są bogate w potas, lecytynę, witaminy C, B1, B2 i E oraz są pozbawione glutenu, co oznacza, że mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka