Pieczarki – dlaczego warto je jeść?

Pieczarka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Potwierdzają to naukowcy, którzy stwierdzili niedawno, że obecność pieczarek w jadłospisie przynosi wiele korzyści.

Jakich? Choć pieczarki to niemalże w 90 procentach woda, oprócz niej zawierają również szereg dobroczynnych substancji odżywczych takich jak: białka, węglowodany, mikro- i makroelementy, witaminy i tłuszcze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf
Ewa Rycerz

/ 5Mają właściwości antynowotworowe

Najważniejszym działaniem pieczarek z punktu widzenia leczenia chorób jest ich antynowotworowa aktywność. Naukowcy stwierdzili, że zawarte w pieczarkach polisacharydy grzybowe oraz terpeny wykazują działanie, które może przyczyniać się do walki z rakiem. Oprócz tego, jak zauważają specjaliści, wyciąg z pieczarek może mieć wpływ na zapobieganie nowotworom piersi i prostaty.

Jak podają eksperci, pieczarki zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki. Mają ich prawie tyle samo, co pomidory lub dynia. Z rakiem pomagają pieczarkom walczyć także: selen mający działanie przeciwzapalne i wzmacniające pracę enzymów produkowanych w wątrobie oraz witamina D, która reguluje cykl wzrostu komórek.

/ 5Ukojenie nerwów

Obraz
© Źródło: 123rf

Witamina B2, B3, B5 – brak lub niedobór tych substancji w organizmie może być przyczyną poddenerwowania, niepokoju, stresu lub nerwowości. Jeśli chcesz się ich pozbyć – jedz pieczarki. Pozwoli to na uzupełnienie niedoborów i odzyskanie spokoju i koncentracji.

/ 5Regulacja ciśnienia

Obraz
© Źródło: 123rf

Pieczarka to doskonały grzyb, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, czyli tego szkodliwego. Zawiera także potas i niewiele sodu – te substancje pomagają wyrównać ciśnienie krwi i wyregulować jego poziom. Dlatego spożywanie pieczarek sprzyja zmniejszaniu się ryzyka występowania udaru i zawału serca. Mięsień ten wzmacnia także obecna w tych niepozornych grzybach miedź.

/ 5Wzmocnienie odporności

Obraz
© Źródło: 123rf

Substancją, która w pieczarkach zasługuje na uwagę bardziej niż inne, jest selen. Ten składnik przyczynia się do wzrostu odporności, pomaga też pobudzać w organizmie zdolności do samonaprawy. 100 gramów pieczarek może zaspokoić aż 17 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny.

Selen nie pozwala też rozwinąć się bakteriom i wirusom, które mogą powodować choroby. Ma wpływ na wzrost liczby przeciwciał w organizmie, co pozwala walczyć z infekcjami. Potwierdzają to naukowcy z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, którzy u zwierząt karmionych suszonymi pieczarkami zauważyli większą odporność na zakażenia salmonellą.

/ 5Wspomaganie funkcjonowania kości

Obraz
© Źródło: 123rf

Witamina D to niezbędny składnik ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do prawidłowego wchłaniania substancji takich jak fosfor i wapń, co z kolei przyczynia się do właściwej budowy i zdrowia kości. Dzięki niej możemy zapobiec osteoporozie, chorobom stawów oraz osłabieniu mięśni.

Choć głównym źródłem witaminy D jest organizm (składnik wytwarzany jest przy pomocy promieni słonecznych), to ze względu na niedostateczną ilość światła słonecznego można i należy ją suplementować. W tym celu można jeść właśnie pieczarki. 100 gramów produktu zawiera 4 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę życia. Grzyby te warto spożywać np. z rybami morskimi, które dostarczą nam dodatkowe jej porcje. Badania ekspertów z Boston University Medical Center dowiodły, że systematyczne spożywanie grzybów w proszku uzupełnia niedobory witaminy D tak samo dobrze, jak przyjmowanie popularnych suplementów.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka