Pieczarki – dlaczego warto je jeść?
Pieczarka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Potwierdzają to naukowcy, którzy stwierdzili niedawno, że obecność pieczarek w jadłospisie przynosi wiele korzyści.
Jakich? Choć pieczarki to niemalże w 90 procentach woda, oprócz niej zawierają również szereg dobroczynnych substancji odżywczych takich jak: białka, węglowodany, mikro- i makroelementy, witaminy i tłuszcze.
Mają właściwości antynowotworowe
Najważniejszym działaniem pieczarek z punktu widzenia leczenia chorób jest ich antynowotworowa aktywność. Naukowcy stwierdzili, że zawarte w pieczarkach polisacharydy grzybowe oraz terpeny wykazują działanie, które może przyczyniać się do walki z rakiem. Oprócz tego, jak zauważają specjaliści, wyciąg z pieczarek może mieć wpływ na zapobieganie nowotworom piersi i prostaty.
Jak podają eksperci, pieczarki zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki. Mają ich prawie tyle samo, co pomidory lub dynia. Z rakiem pomagają pieczarkom walczyć także: selen mający działanie przeciwzapalne i wzmacniające pracę enzymów produkowanych w wątrobie oraz witamina D, która reguluje cykl wzrostu komórek.
Ukojenie nerwów
Witamina B2, B3, B5 – brak lub niedobór tych substancji w organizmie może być przyczyną poddenerwowania, niepokoju, stresu lub nerwowości. Jeśli chcesz się ich pozbyć – jedz pieczarki. Pozwoli to na uzupełnienie niedoborów i odzyskanie spokoju i koncentracji.
Regulacja ciśnienia
Pieczarka to doskonały grzyb, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, czyli tego szkodliwego. Zawiera także potas i niewiele sodu – te substancje pomagają wyrównać ciśnienie krwi i wyregulować jego poziom. Dlatego spożywanie pieczarek sprzyja zmniejszaniu się ryzyka występowania udaru i zawału serca. Mięsień ten wzmacnia także obecna w tych niepozornych grzybach miedź.
Wzmocnienie odporności
Substancją, która w pieczarkach zasługuje na uwagę bardziej niż inne, jest selen. Ten składnik przyczynia się do wzrostu odporności, pomaga też pobudzać w organizmie zdolności do samonaprawy. 100 gramów pieczarek może zaspokoić aż 17 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny.
Selen nie pozwala też rozwinąć się bakteriom i wirusom, które mogą powodować choroby. Ma wpływ na wzrost liczby przeciwciał w organizmie, co pozwala walczyć z infekcjami. Potwierdzają to naukowcy z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, którzy u zwierząt karmionych suszonymi pieczarkami zauważyli większą odporność na zakażenia salmonellą.
Wspomaganie funkcjonowania kości
Witamina D to niezbędny składnik ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do prawidłowego wchłaniania substancji takich jak fosfor i wapń, co z kolei przyczynia się do właściwej budowy i zdrowia kości. Dzięki niej możemy zapobiec osteoporozie, chorobom stawów oraz osłabieniu mięśni.
Choć głównym źródłem witaminy D jest organizm (składnik wytwarzany jest przy pomocy promieni słonecznych), to ze względu na niedostateczną ilość światła słonecznego można i należy ją suplementować. W tym celu można jeść właśnie pieczarki. 100 gramów produktu zawiera 4 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę życia. Grzyby te warto spożywać np. z rybami morskimi, które dostarczą nam dodatkowe jej porcje. Badania ekspertów z Boston University Medical Center dowiodły, że systematyczne spożywanie grzybów w proszku uzupełnia niedobory witaminy D tak samo dobrze, jak przyjmowanie popularnych suplementów.