Pieczenie w folii
Pieczenie w folii to skuteczny sposób przyrządzania potraw, który nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktów, jak w przypadku każdego rodzaju obróbki termicznej. Potrawy z folii są aromatyczne i soczyste, zawierają mniej tłuszczu i są zdrowe. Pieczenie w folii poleca się w diecie odchudzającej oraz w wielu innych dietach zdrowotnych. Potrawy przyrządzone w folii aluminiowej dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych.
1. Dlaczego warto piec w folii?
Pieczenie w folii aluminiowej ma wiele zalet. Zapobiega tworzeniu się spieczonej wierzchniej skorupki (najczęściej widocznej podczas smażenia lub pieczenia tradycyjnego), która jest ciężkostrawna. Podczas pieczenia tradycyjnego często dochodzi do strat cennych witamin i minerałów. Najwięcej ubywa witaminy C i witamin z grupy B. Dodatek tłuszczu sprawia, że potrawy stają się bardziej kaloryczne i mogą przyczyniać się do nadmiaru tłuszczu w organizmie.
Pieczenie w folii odbywa się bez dodatku wody i z minimalną ilością tłuszczu. Tak przyrządzone potrawy zachowują naturalny smak, aromat i kolor oraz nie są wysuszone. A apetyczne wydaje się to, co ładnie wygląda i pachnie. Łatwiej jest zachęcić dziecko do jedzenia oraz przyzwyczaić do nowych posiłków. Dania pieczone nie przypalają się, nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Zużytą folię wyrzucasz do kosza, nie musisz czyścić piekarnika.
2. Jak piec w folii?
W folii można upiec większość produktów – od mięsnych po warzywne i owocowe, np.:
- kurczaka i wszystkie rodzaje mięs – można je przygotować oddzielnie (tylko mięso bez warzyw), jak i z dodatkiem warzyw, w ten sposób komponując całe danie obiadowe; do mięsa najlepiej dodać: marchew, pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory;
- ryby;
- owoce i warzywa – najlepiej piec całe albo w dużych kawałkach ze skórką (zachowają wtedy najwięcej cennych witamin i minerałów).
Jak piec ryby i mięsa w folii aluminiowej?
- Pieczenie ryb w folii – błyszcząca strona folii aluminiowej powinna być ułożona od wewnątrz, gdyż kumuluje ciepło, co przedłuża czas pieczenia. Można też przed pieczeniem posmarować rybę masłem lub odrobiną oleju – będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. Warto zauważyć, że ryby pieczone w folii z reguły są gotowe szybciej niż mięso, ale najlepiej co jakiś czas zaglądać do piekarnika.
- Pieczenie mięsa w folii – mięso, warzywa czy owoce pieczone długo stają się suche oraz tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Szczególnie jest to widoczne w przypadku np. schabu, który zbyt długo pieczony staje się twardy. Najlepiej, żeby nie wyparowała cała woda z folii, chyba, że ktoś lubi inaczej.
3. Folia do pieczenia
Jest przeznaczona do pieczenia w piekarniku gazowym i elektrycznym. Można wypróbować ją również na grillu. Cieńsze folie aluminiowe nadają się do pieczenia w piekarniku, zaś grube folie aluminiowe mają większą wytrzymałość, więc nie uszkodzą się podczas pieczenia. Przed użyciem folię aluminiową trzeba dobrze posmarować oliwą, aby produkty nie przyklejały się do niej podczas pieczenia. Wcześniej mięso można zamarynować, po upieczeniu będzie miękkie, kruche i smaczniejsze. Ryba zyska na smaku, gdy upiecze się ją z dodatkiem świeżych ziół.
Ziemniaki pieczone w folii można nałożyć na ruszt, blachę, ułożyć w brytfance, naczyniu żaroodpornym. Zwilżenie folii zapobiega przywarciu do dna i rozdarciu przy wyjmowaniu. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 210°C. Warto pamiętać, że błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, a matowa je przepuszcza. Jeśli chcesz coś upiec, zwiń tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli chcesz, aby upieczony kurczak nie wystygł, zawiń go błyszczącą stroną na zewnątrz.
4. Rękaw do pieczenia
Wygląda jak torba, wykonany jest z cienkiej, przezroczystej folii z otworem z obu stron. Ma różną szerokość. Można go stosować do pieczenia kawałków drobiu, ryb, większej ilości warzyw i owoców w piekarniku. Rękaw do pieczenia zamyka się specjalnymi klipsami. Przed pieczeniem trzeba jeszcze nakłuć rękaw w kilku miejscach szpikulcem. Klipsy są dołączone do opakowania folii. Do pieczenia można użyć specjalnej torebki foliowej. Podobnie jak w przypadku rękawa, trzeba ją zamknąć dołączonym klipsem tak, aby było jak najwięcej powietrza. Pamiętaj, że esencją smaku mięsa i ryb pieczonych w rękawie jest odpowiednie przyprawienie. Najlepiej, aby mięso i ryby przeznaczone do pieczenia w folii marynowały się w ulubionych przyprawach przynajmniej pół godziny. Dzięki temu smak przypraw wniknie w głąb mięsa, a nie pozostanie tylko na wierzchu.