Schab - w pesto, w sosie węgierskim, w sosie grzybowym, pieczony

Sekretem przepisu na schab wieprzowy jest sos pesto. To zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Schab można przygotować jeszcze na wiele sposobów. My podamy dziś przepisy na schab w sosie węgierskim, w sosie grzybowym oraz schab pieczony.

Schab - w pesto, w sosie węgierskim, w sosie grzybowym, pieczonySchab - w pesto, w sosie węgierskim, w sosie grzybowym, pieczony
Źródło zdjęć: © Flickr

Schab w pesto

Aby przygotować schab w pesto będziemy potrzebować następujących składników:

  • 2 kawałki schabu wieprzowego,
  • 6 łyżeczek sosu pesto,
  • 1 średnia cebula,
  • 8 świeżych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g młodych ziemniaków,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 50 g liści sałaty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie schabu w pesto zaczynamy od umycia i pokrojenia na czworo ziemniaków. Następnie wrzuć je do osolonej, wrzącej wody i zacznij gotować. Tymczasem obierz, umyj i drobno posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż je na oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj wtedy chili. Gdy ziemniaki będą na półmiękkie, odcedź je i wystudź. Wrzuć je na patelnię do cebuli i czosnku i smaż przez 5 minut.

Potem dodaj pomidory i zostaw na wolnym ogniu jeszcze na 10 minut. Każdy kawałek schabu posmaruj obficie sosem pesto. Włóż mięso na patelnię i obsmaż z każdej strony. Gdy już stanie się chrupiące, zmniejsz ogień do minimum, nałóż na wierzch mięsa jeszcze trochę pesto, przykryj i duś przez pół godziny. Na talerzu rozłóż liście sałaty. Na to nałóż mieszankę warzywną z patelni, a na sam wierzch schab z pesto.

Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim bardzo często widnieje na polskich stołach. Do przygotowania schabu po węgiersku będziemy potrzebowac: 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki

Przygotowanie schabu w sosie węgierskim zaczynamy od rozgrzania oliwy w dość dużym garnku. Wkładamy pokrojoną cebulkę i smażymy do delikatnego zeszklenia. Następnie obsmażamy schab z obydwu stron. Do zarumienionej cebulki i obsmażonego schabu wlewamy bulion i sos sojowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim.

Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około półtorej godziny do momentu aż schab będzie odpowiednio miękki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąke. Wszystko dodajemy do schabu. Tak przygotowany schab w sosie węgierkim podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Schab w sosie grzybowym

Kolejną naszą propozycją jest schab w sosie grzybowym. Do przygotowania tego dnia będziemy potrzebować: 600 g schabu (w plastrach, rozbitego/wystekowanego) 2 łyżki oliwy 1/2 cebuli 1 szklanka gorącego bulionu 2 łyżki sosu sojowego pieprz ziołowy 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 500 g świeżych grzybów 2 łyżki masła 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki czerwonej papryki * 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów lub 30%

Kiedy mamy już wszystkie składniki możemy przejść do przygotowania schabu w sosie grzybowym. Schab z cebulką podsmażamy w dużym garnku i doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażaeniu dodajemy bulion oraz resztę przypraw i dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. Kolejnym krokiem jest wykonanie sosu grzybowego.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paseczki. Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i cebulkę. Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie wlewamy wywar ze schabu i gotujemy na patelni przez około 2 minuty. Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany. Wszystko gotujemy jeszcze przez około dwie minuty aż sos będzie gęsty. Tak powstały sos przelewamy do garnka ze schabem. Wszystko delikatnie mieszamy i gotowe !

Zobacz także:

Schab pieczony

Ostatnią naszą propozycja przygotowania schabu jest schab pieczony. Aby przygotować soczysty i pyszny schab pieczony będziemy potrzebować: 1 kg schabu 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego 1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej lub skomponowanej samodzielnie mieszanki np. papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu oraz: rękaw do pieczenia mięsa

Przygotowanie pieczonego schabu jest szybkie i proste. Schab myjemy i lekko nacinamy nożem. W miejsce nacięć umieszczamy zmiażdżony czosnek wymieszany z pół łyżeczki soli. Następnie jedną łyżeczkę soli mieszamy z przyprawami oraz z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab. Następnie zamykamy szczelnie w naczyniu żroodpornym i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieszczamy schab w rękawie do pieczenia i pieczemy przez jedną godzinę w 180 stopniach. Schab gotowy!.

Ile kalorii ma surowy schab wieprzowy z kością?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna168 kcal143 kcal
Białko20,5 g17,41 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz8,96 g7,62 g
Tłuszcze nasycone1,85 g1,57 g
Tłuszcze jednonienasycone2,16 g1,83 g
Tłuszcze wielonienasycone0,75 g0,64 g
Cholesterol70,0 mg59,5 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,49 mg0,42 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,28 mg0,24 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,09 mg5,18 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,84 mg0,71 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,76 mg0,64 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina79,2 mg67,3 mg
Witamina B12 - kobalamina0,56 µg0,48 µg
Witamina A6,00 i.u.5,10 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE1,70 µg RAE
Retinol2,00 µg1,70 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,22 mg0,19 mg
Witamina D0,50 µg0,43 µg
Witamina D22,0 i.u.18,70 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń14,00 mg11,90 mg
Żelazo0,82 mg0,70 mg
Magnez23,0 mg19,55 mg
Fosfor209 mg178 mg
Potas336 mg286 mg
Sód57,0 mg48,5 mg
Cynk1,95 mg1,66 mg
Miedź0,09 mg0,08 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen29,2 µg24,8 µg
Woda70,3 g59,7 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka