Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać (WIDEO)
Pieczywo to produkt, który bardzo często jadamy na śniadanie. Przygotowujemy kanapki bądź wybieramy je jako dodatek do sałatek. Jakie jednak pieczywo jeść, by mieć energię na cały poranek?
Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać. Pieczywo to produkt, który bardzo często jadamy na śniadanie. Przygotowujemy kanapki bądź wybieramy je jako dodatek do sałatek. Jakie jednak pieczywo jeść, by mieć energię na cały poranek?
Pieczywo białe jest najgorsze na śniadanie. Powstaje z mąki pszennej o wysokim przemiale. Nie zawiera otrąb i ma niewiele błonnika, witamin i składników mineralnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc szybko podnosi poziom cukru we krwi, który później nagle spada.
Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać
To wywołuje uczucie senności i zmęczenia już w godzinach porannych. Powstaje ono z mąki pszennej grubomielonej. Zawiera sporo składników mineralnych. Polecane jest osobom z problemami trawiennymi.
Pieczywo pełnoziarniste jest najlepsze na śniadanie dzięki dużej zawartości błonnika syci szybko i na długo. Nie powoduje także nagłego skoku cukru we krwi.
Pieczywo razowe dostarcza optymalnej ilości węglowodanów, z których organizm czerpie energię. Warto wybierać chleb. Jego skład jest najpewniejszy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.