Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje na uznanie dietetyków. Chleb żytni, pieczywo pełnoziarniste, pieczywo razowe i chleb wieloziarnisty to tylko kilka z wielu rodzajów pieczywa, które warto włączyć do swojej diety. Wartość odżywcza chleba zależy od mąki, z której jest zrobiony. Im mąka jest bardziej przemielona i jaśniejsza, tym uboższa w składniki odżywcze. Im ciemniejsza mąka, tym zdrowsza. Mąka żytnia zawiera więcej witamin z grupy B, cynku, manganu i magnezu w porównaniu do mąki pszennej.

Zdrowe pieczywoZdrowe pieczywo

Kaloryczność pieczywa

Badania przeprowadzone na amerykańskich 19-latkach udowodniły, że nasza dieta powinna składać się z 55-60% węglowodanów, 10-15% białka i maksymalnie 30% tłuszczów. Stosując te proporcje, już po 2-3 miesiącach schudniemy. Jedząc pieczywo, spożywamy węglowodany. Te mają zdolność wchłaniania wody i wypełniania żołądka. Pieczywo zawiera mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce, wymaga od nas przeżuwania, więc jemy wolniej i szybciej odczuwamy uczucie sytości. Warto pamiętać, że spożywając taką samą porcję pieczywa i mięsa, to pierwsze ma znacznie mniej kalorii. Według statystyk, Polacy zjadają dziennie około 250-300 g pieczywa. Jednakże Francuzi konsumują go dużo więcej, a nie są otyli. Chleb sam w sobie nie tuczy, natomiast tuczą dodatki do niego. I tak 100 g staropolskiego chleba to 221 kcal, bułki maślanej to 329 kcal, żytniego pełnoziarnistego chleba – 239 kcal, bagietki – 285 kcal, a żytniego razowego chleba to 225 kcal. Chrupkie pieczywo uważa się za niskokaloryczne. Jednak jego 100 g zawiera aż 325 kcal. Na szczęście zjada się go mało, a jeden płatek to 30 kcal. Ponadto zawiera ono witaminy B1, B2 i E, wapń, żelazo, magnez i cynk. Jedna kromka ma aż 10 g błonnika.

Obecnie w Polsce najwięcej pieczywa wypieka się z mąki żytniej pytlowej (720), pszennej chlebowej (850), pszennej sitkowej (1400), pszennej razowej (2000). Liczba to stopień oczyszczenia mąki – im wyższa, tym mniej. Najbardziej oczyszczona jest biała mąka, później pytlowa, sitkowa, a najmniej mąka razowa. Niestety, do chleba często dodawane są chemiczne środki spulchniające. Te powodują, że pieczywo jest lekkie i pulchne. Niekiedy dodawane są również polepszacze: antypleśniowe E-282, które przedłużają trwałość pieczywa nawet do dwóch tygodni, mieszanki spulchniające albo E-471 nadający ciastu jednorodną konsystencję.

Rodzaje chleba

W Polsce chleb jest wypiekany z mąki żytniej lub pszennej albo mieszanej. Pozostałe składniki pieczywa to zakwas albo drożdże, woda, sól i dodatki, typu: jaja, cukier, miód, mleko, mak, kminek, nasiona dyni, słonecznika, soi, rodzynki, a także suszone śliwki.

  • Pieczywo pszenne – robi się z mąki pszennej z drożdżami (zakwas). Jest to na przykład: graham, bułki paryskie, chleb baltonowski, pytlowy, lecytal.
  • Pieczywo żytnie – przygotowywuje się z mąki żytniej na zakwasie. Są to: chleb razowy, sitkowy, staropolski, wileński, pumpernikiel.
  • Pieczywo mieszane – powstaje z połączenia mąki żytniej i pszennej. Jest to chleb praski, nałęczowski, zakopiański.

Na świecie popularne są także inne odmiany chleba:

  • Naan – chleb pochodzący z Indii, ma kształt dużej kropli, piecze się go na blacie pieca.
  • Maca – żydowskie pieczywo tradycyjne, powstaje z pszennej mąki i wody.
  • Tortilla – powstała w Meksyku, jest pieczona z mąki pszennej lub kukurydzianej na patelni, jak placki.
  • Bagietka – popularna francuska bułka z mąki pszennej o długości 50 cm.
  • Pita – pochodzi z Bliskiego Wschodu, okrągły, płaski chleb idealny do przekrojenia wzdłuż i wypełnienia nadzieniem.
  • Pumpernikiel – chleb niemiecki, żytni, bardzo ciemny.
  • Ciabatta – puszysty włoski chlebek.

Jak powstał chleb?

Prapoczątek pieczywa to epoka neolitu. Wtedy ludzie zbierali i rozgryzali nasiona dzikich roślin, później wypluwali je i formowali z nich placki. Te piekli na ogniu. W późniejszym okresie gotowano z ziaren polewkę. W międzyczasie powstały żarna, które rozcierały zboże i powstawała mąka. Stosowano ją do zagęszczania polewki. Wkrótce człowiek odkrył, że polewka zostawiona w garnku rozrasta się – tak powstał zakwas. W Polsce chleb na zakwasie jadano już w I-V w n. e. Był on robiony z pszenicy, żyta lub jęczmienia. W 1260 Bolesław Wstydliwy założył pierwszy w Polsce cech piekarzy.

Zdrowy chleb to nie mit. W sklepach można znaleźć różne rodzaje pieczywa, niektóre są mniej, inne bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Wybór należy do ciebie, ale pamiętaj, że razowy, ciemny chleb pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka