Pierogi wegetariańskie
Wegetariańskie pierogi ze szpinakiem to wyjątkowo zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. To danie wegetariańskie wymaga tyle pracy, ile każdy inny rodzaj pierogów, jest od innych jednak dużo zdrowsze. A to dzięki farszowi ze szpinaku oraz dodatkowi czosnku.
Składniki:
- żółtko,
- 400 g mąki,
- pół szklanki ciepłej wody,
- sól.
Składniki na farsz:
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g szpinaku,
- sok z cytryny,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Wyrabianie ciasta na pierogi zacznij od wysypania mąki na stolnicę i uformowania w niej dołka, do którego wlejesz żółtko. Posól i ugniataj ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę do mąki. Kiedy ciasto będzie gładkie, odłóż je na bok. Zajmij się smażeniem szpinaku na patelni. Kiedy będzie gotowy, wyłóż go do miski, dodaj sprasowany czosnek, dopraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Całość polej niewielką ilością soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Wróć do ciasta. Rozwałkuj je, aż będzie cienkie. Wykrój okręgi za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów. Nadziewaj pierogi farszem i sklejaj wzdłuż. Gotuj je przez chwilę na małym ogniu i podawaj gorące jako danie lub jako uszka w czerwonym barszczu.
Kalorie | 572,5 kcal |
---|---|
Białko | 20,3 g |
Tłuszcz | 5,7 g |
Cholesterol | 106,2 mg |
Węglowodany | 114,6 g |
Błonnik | 6,2 g |
Witamina C | 71,9 mg |
Witamina A | 795,7 µg |