Pierwsze badanie na tak dużą skalę. Naukowcy wskazują, co może być jedną z przyczyn cukrzycy

Badania opublikowane na łamach "PLOS Medicine" wskazują na związek między spożyciem dużej ilości konserwantów dodawanych do wędlin i kiełbas, a rozwojem cukrzycy typu 2. - To odkrycie to kolejny dowód na potrzebę ograniczenia stosowania dodatków azotynowych w przetworzonym mięsie - podkreśla główny autor badania dr Bernard Srour z Sorbonne Paris Nord University.

Badanie wykazało, że duże ilości azotynów dodawanych do mięs i wędlin zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2Badanie wykazało, że duże ilości azotynów dodawanych do mięs i wędlin zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

To produkt powszechnie dodawany do wędlin i kiełbas

Od dawna mówi się o negatywnym wpływie wysokoprzetworzonej żywności na nasz organizm. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen's University Belfast wykazało, że myszy karmione dietą składającą się z przetworzonego mięsa zawierającego peklujące chemikalia rozwinęły o 75 proc. więcej guzów nowotworowych niż myszy karmione wieprzowiną bez azotynów.

Tymczasem to składnik powszechnie stosowany w żywności, zwłaszcza w przetworach mięsnych. Szacuje się, że aż 69 proc. tych związków w diecie pochodzi właśnie z wędlin i kiełbas. Azotyny nadają mięsu charakterystyczny różowy kolor i wydłużają okres przydatności do spożycia żywności.

Ich częste spożywanie może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2

Najnowsze badania opublikowane na łamach "PLOS Medicine" wskazują, że duże ilości azotynów w diecie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Naukowcy prowadzili swoje obserwacje we Francji od 2009 r. na grupie obejmującej ponad 104 tys. osób powyżej 14. roku życia.

Azotyn sodu E250. Zobacz, dlaczego może szkodzić

 Osoby z nadwagą, które stracą 10 proc. masy ciała, mogą doprowadzić do cukrzycy typu 2
Osoby z nadwagą, które stracą 10 proc. masy ciała, mogą doprowadzić do cukrzycy typu 2 © Getty Images

- To pierwsze badanie kohortowe na dużą skalę, które sugeruje bezpośredni związek między azotynami pochodzącymi z dodatków do żywności a ryzykiem cukrzycy typu 2 - podkreśla główny autor badania dr Bernard Srour z Sorbonne Paris Nord University.

Do rozwoju cukrzycy typu 2 doprowadza przede wszystkim styl życia, a więc siedzący tryb życia, niezdrowe nawyki żywieniowe, palenie papierosów. Eksperci mówią jasno, że otyłość to prosta droga do cukrzycy typu 2.

W przebiegu cukrzycy komórki wysepek trzustki nie wytwarzają odpowiedniej ilości insuliny, potrzebnej do obniżenia poziomu glukozy. Naukowcy uważają, że to może być jeden z mechanizmów, poprzez który azotyny przyczyniają się do rozwoju choroby - mogą zwiększać oporność organizmu na insulinę.

Zmiana diety pomoże w walce z cukrzycą

W Polsce na cukrzycę choruje ok. trzech milionów osób, eksperci szacują, że do 2030 r. liczba chorych może wzrosnąć do 4,5 mln. Cukrzycę można zdiagnozować, wykonując pomiar stężenia glukozy na czczo lub test obciążenia glukozą (tzw. krzywa cukrowa).

Zmiana diety i regularna aktywność fizyczna to klucz, by ograniczyć ryzyko rozwoju choroby. Część ekspertów wskazuje, że osoby z nadwagą, które stracą 10 proc. masy ciała, mogą doprowadzić do remisji choroby, zwłaszcza w pierwszych latach od rozpoznania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka