Pijesz mało kawy? Odpowiedzialne za to są geny

Dziwisz się, że podczas gdy ty uwielbiasz kawę, twój znajomy jej nie znosi? Naukowcy właśnie znaleźli wytłumaczenie na takie zjawisko. Okazuje się, że osoby, które piją mniej kawy, posiadają zmutowaną wersję jednego z genów.

Pijesz mało kawy? Odpowiedzialne za to są genyPijesz mało kawy? Odpowiedzialne za to są geny
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Edynburgu przeprowadził szereg badań, z których wynika, że za zapotrzebowanie na kofeinę odpowiedzialne są uwarunkowania genetyczne.

Badania

Na początek naukowcy wzięli pod lupę informacje zawarte w genach 370 osób zamieszkałych w jednej z małych wiosek na południu Włoch oraz 843 mieszkańców sześciu wiosek z innej części kraju.

W następnym etapie uczestnicy zostali poproszeni o wypełnienie ankiety. Zawarto w niej pytania dotyczące ilości wypijanej dziennie kawy.

Okazało się, że aż o jedną filiżankę kawy więcej wypijają dziennie osoby, które posiadają mutację w obrębie genu PDSS2.

To nie był jednak koniec badań. Naukowcy powtórzyli analizy, ale skupili się tym razem na mieszkańcach Holandii. Tam przebadano geny 1371 mieszkańców, a wynik okazał się bardzo podobny do poprzedniego, jednak różnica u Holendrów wynosiła mniej niż jedną filiżankę.

Czy taki wynik może być podyktowany faktem różnego sposobu podawania kawy? We Włoszech pija się najczęściej espresso, czyli małą, ale mocną kawę o intensywnym smaku. Z kolei Holendrzy pijają czarny napój w mniej intensywnej wersji i w dużych kubkach. Nie o to jednak chodzi.

Odpowiedzialny zmniejszony metabolizm

Uzyskane po przeprowadzeniu badań wśród Holendrów wyniki zestawiono z efektami poprzednich badań związanych ze spożyciem kawy. W ten sposób naukowcy opracowali informacje dotyczące procesu metabolizowania kofeiny.

Badacze doszli do wniosku, że mutacja genu PDSS2 charakteryzuje się zmniejszoną zdolnością do rozkładu kofeiny, a co za tym idzie – w organizmie osoby ją pijącej pozostaje ona przed dłuższy czas. A to z kolei jest właśnie przyczyną zmniejszonego zapotrzebowania na tę substancję.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka