Pizza wegańska
Pizza wegańska może urozmaicić każdy sobotni wieczór. Smakosze kuchni wegańskiej nie muszą obawiać się kaloryczności pizzy, a na dodatek mogą dowolnie dobierać ulubione składniki. Proponowana pizza wegańska jest przygotowywana na cienkim chrupiącym cieście i skojarzona z produktami, które w odpowiednich proporcjach zaspokajają potrzeby odżywcze organizmu, bez konieczności spożywania salami, szynki czy anchois.
Składniki:
- połowa paczki drożdży,
- 1½ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki letniej wody,
- ½ łyżeczki cukru,
- 2 soczyste pomidory,
- połowa czerwonej papryki,
- cebulka/czerwona cebulka,
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- łagodny keczup,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
- odrobina oleju.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkrusz i rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i szczyptę soli, pozostaw na kilka minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Następnie do miski wsyp mąkę, dodaj łyżkę oleju i zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto i pozostaw na około 20 minut.
Pod koniec tego czasu nastaw piekarnik na 180-200 stopni. Otrzymane ciasto rozwałkuj cienko w kształt koła na posmarowanej masłem lub margaryną blasze, pozostawiając grubsze brzegi. Ciasto posmaruj koncentratem pomidorowym, posyp bazylią i oregano. Na cieście rozłóż według uznania pokrojone pomidory, paprykę i cebulkę. Posyp ponownie bazylią i oregano. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – sprawdzając co jakiś czas efekt.