Placki ziemniaczane – kalorie, wartości odżywcze i przepisy

Placki ziemniaczane są smaczne i bardzo pożywne. Można je przygotować zarówno z warzyw surowych, jak i gotowanych. Podaje się je na różne sposoby, tak na słodko, jak i słono. Świetnie smakują zarówno z jednym skromnym dodatkiem, jak i wieloskładnikowym gulaszem węgierskim. Jakie wartości odżywcze posiadają? Jak je zrobić?

Placki ziemniaczane to szybka potrawa przygotowywana z surowych ziemniaków.Placki ziemniaczane to szybka potrawa przygotowywana z surowych ziemniaków.
Źródło zdjęć: © adobestock

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane, inaczej placki kartoflane, to smaczna i prosta potrawa przygotowywana z surowych ziemniaków, jajka, niewielkiej ilości mąki, opcjonalnie także cebuli. Smaży się je na oleju lub smalcu i podaje na ciepło.

Można je serwować na słodko, z cukrem, śmietanką lub twarogiem, a także z konfiturami. W wersji na słono podaje się je ze śmietaną czy pokruszoną bryndzą czy sosem pieczarkowym. Dużą popularnością cieszy się placek po węgiersku podawany z gulaszem.

Przepis na placki ziemniaczane

Aby przygotować placki ziemniaczane, potrzebne są takie składniki jak:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • pół łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • olej roślinny do smażenia,
  • drobno starta cebula (opcjonalnie, jeśli placki mają być wytrawne)

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw je na kilka minut, odlej zbierający się sok. Dodaj mąkę, jajko oraz dwie szczypty soli (oraz cebulę). Wymieszaj.

Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placki na średnim ogniu z dwóch stron, po 2 minuty każda. Kładź je na ręczniku papierowym, by odsączyć placuszki z tłuszczu.

Placki po węgiersku – przepis

Placki po węgiersku (placek zbójnicki) to placek ziemniaczany podany z gulaszem: mięsem i warzywami, często także śmietaną. Są nieco grubsze od typowych placków ziemniaczanych, a i większe. To bardzo popularne danie serwowane na Podhalu.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych

Porcja 100 g placków ziemniaczanych dostarcza niemal 270 kcal. To danie wysokokaloryczne gównie z racji tego, że smaży się je na tłuszczu. Potrawa zawiera:

  • 6,08 g białka,
  • 14,75 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone (2,496 g), kwasy tłuszczowe jednonienasycone (3,73 g), kwasy tłuszczowe wielonienasycone (7,516 g),
  • 27,81 g węglowodanów,
  • 3,3 g błonnika,
  • 95,0 g cholesterolu.

Placki ziemniaczane zawierają także witaminy i minerały, takie jak:

  • witamina B1 - 0,158 mg,
  • witamina B2 - 0,173 mg,
  • witamina B6 - 0,448 mg,
  • niacyna - 1,672 mg,
  • witamina B12 - 0,29 µg,
  • foliany - 41,0 µg,
  • witamina C - 27,6 mg,
  • witamina A - 32,0 µg,
  • witamina D - 0,3 µg,
  • wapń - 32,0 mg,
  • fosfor - 128,0 mg,
  • potas - 622,0 mg,
  • żelazo - 1,67 mg,
  • magnez - 36,0 mg,
  • cynk - 0,7 mg,
  • miedź - 0,18 mg,
  • selen - 8,9 µg.

Ponadto znajduje się w nich duża ilość sodu (764,0 mg), który w dużej mierze pochodzi z soli dodawanej podczas ich przygotowywania. Placki ziemniaczane są pożywne, smaczne.

Stanowią danie obiadowe. Warto jednak pamiętać, że ich zbyt częsta lub w nadmierna konsumpcja może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a także chorób serca.

Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków

Inną potrawą przygotowaną z ziemniaków są placuszki z gotowanych ziemniaków (najlepiej ugotowane dzień wcześniej), czyli moskole ziemniaczane. Dodaje się do nich mąkę pszenną, owsianą oraz kukurydzianą, sól i wodę, ale można także jajka, maślankę czy zsiadłe mleko.

Danie wywodzi się z regionalnej kuchni Podhala. Placki z gotowanych ziemniaków można smażyć lub piec. Ważne, by były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Tradycyjne moskole podhalańskie powinny być wypiekane w piecu kuchennym na blaszce. Podaje się je z masłem czosnkowym, skwarkami z boczku i cebuli, bryndzą podhalańską, gulaszem, sosem grzybowym czy mięsno-warzywnym.

Aby przygotować moskale, potrzebne są takie składniki jak:

  • kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej (w przypadku chęci użycia mąki pełnoziarnistej lub owsianej, warto ją wymieszać w proporcji pół na pół ze zwykłą mąką pszenną),
  • 200 ml maślanki albo zsiadłego mleka,
  • sól, pieprz,
  • jajko (opcjonalnie),
  • olej roślinny do smażenia.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę pszenną, maślankę i jajka, dopraw do smaku. Zagnieć ciasto ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nasmarowaną olejem ręką formuj nieduże kulki, rozpłaszcz je, nadając kształt placka. Smaż je na patelni z dwóch stron na złocisty kolor. Kładź na ręczniku papierowym, by odsączyć placuszki z tłuszczu.

Niskokaloryczne placki ziemniaczane

Fit placki ziemniaczane można przygotować w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Aby były dietetyczne, warto zrezygnować z mąki lub dodać mąką pełnoziarnistą bądź owsianą.

Fit placki ziemniaczane podaje się z sosem jogurtowym: czosnkowym, ziołowym lub koperkowym, gulaszem drobiowym lub sosem warzywnym. W wersji na słodko sprawdzi się ksylitol.

Do placków ziemniaczanych można dodać inne warzywa, na przykład marchewkę lub przygotować placki z cukinią. Warto także usmażyć lub upiec placki z dyni czy placuszki z cukinii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka