Placuszki jogurtowe
Wbrew pozorom, kuchnia wegetariańska nie musi być monotonna. Proste przepisy wegetariańskie pozwalają bowiem przygotować ogromną ilość potraw i przekąsek bezmięsnych. Jednym z nich są smaczne i lekkie placuszki jogurtowe. Ciasteczka jogurtowe to przysmak, który smakuje wszystkim dzieciom. Zamiast kupować batony czy chipsy, postaraj się zrobić kilka ciasteczek w domu i daj dzieciom do szkoły jako słodką przekąskę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem, używając do tego trzepaczki, następnie dodaj jogurt i mąkę połączoną z proszkiem, sól i wodę gazowaną. Ilość mąki i soli może ulec zmianie, aby uzyskana masa była trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju, tak żeby zakrywał dno naczynia. Wlej na patelnię kilka owalnych placków i przykryj je szklaną pokrywką. Gdy zauważysz, że na powierzchni pojawią się bąbelki, przewróć placuszki na drugą stronę i dosmaż bez przykrycia. Wyjmij placuszki i odsącz je na ręczniku papierowym. Pyszną przekąskę możesz posypać do smaku cukrem pudrem lub cynamonem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.