Płatki drożdżowe – właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe nadal są dla nas produktem mało znanym. A szkoda, bo mają wiele cennych właściwości. Nie tylko wspomagają pracę jelit, ale też świetnie sprawują się w roli zagęszczacza do zup i sosów.

Płatki drożdżowe stanowią dobre źródło białka.Płatki drożdżowe stanowią dobre źródło białka.
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Czym są płatki drożdżowe?

Płatki owsiane i płatki jaglane, tak popularne w zdrowych dietach, powoli zastępują płatki drożdżowe. Powstają z drożdży, a jako pożywkę wykorzystuje się glukozę z melasy buraczanej lub trzcinowej. W wysokiej temperaturze są one dezaktywowane, przez co tracą zdolność fermentacji. To sprawia, że każdy, u kogo ciasto drożdżowe wywołuje nieprzyjemnej dolegliwości, po płatki z nich wyprodukowane może sięgać bez obaw.

Płatki drożdżowe – właściwości

Płatki drożdżowe stanowią dobre źródło białka. Są cennym elementem uzupełniającym dietę wegetarian i wegan. Dostarczają też cennych witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz minerałów, np. selenu. Nie zawierają cukru ani konserwantów. Są produktem ekologicznym. Obecny w płatkach drożdżowych błonnik pozytywnie wpływa na trawienie, pomaga zapobiegać chorobom układu pokarmowego, ale też minimalizuje problem zaparć. Pozytywnie wpływa też na poziom cholesterolu we krwi, co wspomaga układ sercowo-naczyniowy.

Wspomniane witaminy z grupy B, które są jednym ze składników płatków drożdżowych, są niezbędne do zachowania ładnego wyglądu. Mają korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Wspomagają też leczenie trądziku.

Na co pomaga kąpiel z drożdży?

Płatki drożdżowe – zastosowanie

Płatki drożdżowe w niczym nie przypominają tradycyjnych płatków. Są bardzo drobne, wyglądają jak grubo zmielona bułka tarta. Mają delikatny smak, przez niektórych określany jako orzechowo-serowy. Mówi się nawet, że to wegański zamiennik dla sera. To właśnie tę nutę zapachową wyczujemy, gdy dodamy je do potraw. A możliwości jest całe mnóstwo. Płatki stanowią idealny zagęszczacz do sosów i zup. Wzbogaca się nimi różnego rodzaju pasty warzywne i pasztety. Płatkami drożdżowymi można również posypać sałatki czy ziemniaki. Uzupełnią również smak dań z makaronem oraz jogurtu, maślanki lub kefiru.

Płatki drożdżowe najczęściej można kupić w czystej postaci, bez żadnych dodatków. Są jednak i takie, do których dodano mąkę pszenną lub ekstrakt słodu jęczmiennego, na co szczególną uwagę muszą zwrócić osoby z nietolerancją glutenu.

Komponując swoją dietę, można bez obaw sięgać po płatki drożdżowe, które są dobrą alternatywą dla białej mąki. I choć nie są tak popularne jak płatki ryżowe czy płatki owsiane górskie, grono ich zwolenników rośnie. Są naturalne i nie powodują żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego w przeciwieństwie do żywych drożdży.

Za 100 g płatków drożdżowych w sklepie z ekologiczną żywnością zapłacić trzeba ok. 15-20 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka