Mąka pszenna – rodzaje, właściwości

Mąka pszenna jest najbardziej popularną mąką w Polsce. Znajdziemy ją dosłownie wszędzie. Jest wykorzystywana do pieczenia chleba, ciast czy produkcji sosów. Jednak nie wszyscy mogą jej używać. Jakie właściwości ma mąka pszenna? Dlaczego warto po nią sięgać, a kto powinien się jej wystrzegać?

Mąka pszenna – rodzaje, właściwościMąka pszenna – rodzaje, właściwości

Rodzaje mąki pszennej

Wydawałoby się, że mąka pszenna to po prostu mąka pszenna. Nie ma jednego rodzaju mąki pszennej wyróżniamy mąkę o różnych typach i barwach. Różne rodzaje mąk pszennych możemy wykorzystywać do różnych wypieków i dań.

Ze względu na barwę wyróżnia się następujące rodzaje mąki pszennej:

  • mąka pszenna jasna
  • mąka pszenna szara
  • mąka pszenna ciemna

Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej

Do mąki pszennej jasnej należą następujące typy mąk:

  • mąka pszenna 450 (tzw. mąka tortowa) – ma najmniej minerałów i witamin. Piecze się z niej pulchne, lekkostrawne ciasta takie jak biszkopty
  • mąka pszenna 500 – mąka pszenna krupczatka (do ciasta kruchego), mąka poznańska (do klusków), mąka wrocławska (naleśniki, pączki, faworki)
  • mąka pszenna 550 – mąka luksusowa, która idealnie nadaje się do pierogów, makaronów, chleba tostowego oraz ciasta drożdżowego.
  • mąka pszenna 650 – do wyrobu pieczywa

Mąka pszenna szara to typy 750, 850, 1400 oraz 1850. Te typy mąk stosuje się do wypieków różnego rodzaju chleba. Mąk z niższymi numerami używa się także do przygotowania ciasta na pizzę.

Mąka pszenna ciemna to mąki o numerach 2000 i 3000. Stosuje się je do wyrobu pieczywa, które ma dużo błonnika. Pieczywo z tego rodzaju mąki sprawi, że będziemy syci przez długi czas.

Do mąk pszennych możemy zaliczyć także mąkę orkiszową z pszenicy orkisz oraz mąkę z pszenicy durum, której nazwa to semolina.

Właściwości mąki pszennej

Jakie są właściwości mąki pszennej i który rodzaj mąki pszennej jest najzdrowszy? Otóż im ciemniejsza mąka i wyższy numer typu tym zdrowsza mąka. W takiej mące pszennej znajduje się dużo otrąb i ma bogatsze składniki odżywcze. Mąka jasna w trakcie procesu produkcji traci cześć witamin i składników mineralnych.

W jasnych mąkach jest bardzo dużo węglowodanów (77 proc.), błonnik, wapń i żelazo. Mąka biała zawiera więcej skrobi niż mąka razowa. Mąka razowa ma bardzo dużo błonnika, przez co jest zalecana osobom, które chcą walczyć, że swoją wagą. Mąka pszenna razowa jest źródłem takich witamin jak: witamina B, witamina C, witamina E oraz karoten. Poza tym mąka pszenna razowa zawiera żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk.

Mąki z niskimi numerami należą do mąk lekkostrawnych. Zaleca się je osobom, które są na diecie lekkostrawnej. Takie osoby nie powinny spożywać mąk razowych ponieważ są one ciężkostrawne.

Mąka pszenna jest bogata w gluten. Dzięki niemu ciasto jest elastyczne, dobrze się łączy i nie kruszy po upieczeniu. Jednak obecność glutenu nie jest dobra dla wszystkich. Osoby, które nietolerują glutenu powinny wybrać inne rodzaje mąk (mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą) ponieważ są to mąki bezglutenowe i nie prowadzą do wystąpienia powikłań.

Kaloryczność białej mąki pszennej (niewzbogaconej)

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 125 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna364 kcal455 kcal
Białko10,33 g12,91 g
Węglowodany76,3 g95,4 g
Cukier0,27 g0,34 g
Błonnik2,70 g3,38 g
Tłuszcz0,98 g1,23 g
Tłuszcze nasycone0,16 g0,19 g
Tłuszcze jednonienasycone0,09 g0,11 g
Tłuszcze wielonienasycone0,41 g0,52 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów26,0 µg32,5 µg
Witamina B1 - tiamina0,12 mg0,15 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,25 mg1,56 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,44 mg0,55 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,06 mg
Witamina B9 - kwas foliowy26,0 µg32,5 µg
Witamina B4 - cholina10,40 mg13,00 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna18,00 µg22,5 µg
Witamina E0,06 mg0,08 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,30 µg0,38 µg
Wapń15,00 mg18,75 mg
Żelazo1,17 mg1,46 mg
Magnez22,0 mg27,5 mg
Fosfor108 mg135 mg
Potas107 mg134 mg
Sód2,00 mg2,50 mg
Cynk0,70 mg0,88 mg
Miedź0,14 mg0,18 mg
Mangan0,68 mg0,85 mg
Selen33,9 µg42,4 µg
Woda11,92 g14,90 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka