Podatek na mięso uratuje życie setek osób. Tak wynika z badań

Według naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wprowadzenie dodatkowego podatku na czerwone i przetworzone mięso przyczyni się do uniknięcia ponad 200 tys. zgonów rocznie.

podatek na mięsopodatek na mięso
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Szkodliwe czerwone mięso

WHO kwalifikuje przetworzoną wołowinę, wieprzowinę i baraninę jako czynniki rakotwórcze. W formie nieprzetworzonej jest potencjalnie kancerogenne. Czerwone mięso łączone jest też ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, udary i chorobę niedokrwienną serca.

W krajak wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost ponad zalecane spożycia przetworzone mięsa. Powoduje to wzrost liczby zachorowań i obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej i gospodarki tych państw.

Według naukowców przetworzone czerwone mięso należy traktować podobnie jak inne szkodliwe produkty – tytoń i alkohol. Opodatkowanie mięsa w podobny sposób zmusiłoby konsumentów do wybierania zdrowszej alternatywy.

Jesz dużo wieprzowiny? Możesz mieć problemy z nerkami

Podatek na mięso

W badaniach opublikowanych w ''PLOS One'' naukowcy próbowali określić optymalny poziom dodatkowego opodatkowania mięsa w 149 regionach na świecie. Eksperci wskazali m.in., że w przypadku Wielkiej Brytanii podatek ten powinien wynosić 79 proc. na mięso przetworzone i 14 proc. na mięso nieprzetworzone.

W USA z kolei te kwoty wyniosły by odpowiednio 163 proc. i 34 proc. Jak przyznaje kierownik badań dr Marco Springmann, wynika to z faktu, że w USA opieka zdrowotna jest nieefektywna i przez to marnuje się dużo pieniędzy.

Oszacowane przez badaczy stawki podatków miałyby zrekompensować koszty opieki zdrowotnej związane z konsumpcją czerwonego mięsa. Według nich ''podatek na mięso'' mógłby uratować przed śmiercią nawet 220 tys. osób i obniżyć rachunki za opiekę zdrowotną o 41 miliardów dolarów rocznie.

Korzyści z niejedzenia czerwonego mięsa

Naukowcy uważają, że wprowadzenie podatku na mięso w krajach o wysokich dochodach, spadłoby do zalecanych dwóch porcji na tydzień. Globalne spożycie przetworzonego mięsa zmniejszyłoby się o 16 proc.

Ograniczenie konsumpcji czerwonego mięsa wpłynęłoby korzystnie nie tylko na zdrowie jednostki, ale również na klimat i gospodarkę. Według badaczy emisja gazów cieplarnianych, po wprowadzeniu podatków, zmniejszyłaby się o ok. 100 mln ton rocznie.Zmalałaby również liczba osób otyłych w społeczeństwie.

Jedzenie przetworzonej żywności, w tym czerwonego mięsa, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, jest przyczyną otyłości i cukrzycy. Rządy walczą już z cukrem, papierosami i alkoholem. Teraz do tego grona dołączy przetworzone, czerwone mięso.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka