Podatek na mięso uratuje życie setek osób. Tak wynika z badań
Według naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wprowadzenie dodatkowego podatku na czerwone i przetworzone mięso przyczyni się do uniknięcia ponad 200 tys. zgonów rocznie.
1. Szkodliwe czerwone mięso
WHO kwalifikuje przetworzoną wołowinę, wieprzowinę i baraninę jako czynniki rakotwórcze. W formie nieprzetworzonej jest potencjalnie kancerogenne. Czerwone mięso łączone jest też ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, udary i chorobę niedokrwienną serca.
W krajak wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost ponad zalecane spożycia przetworzone mięsa. Powoduje to wzrost liczby zachorowań i obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej i gospodarki tych państw.
Według naukowców przetworzone czerwone mięso należy traktować podobnie jak inne szkodliwe produkty – tytoń i alkohol. Opodatkowanie mięsa w podobny sposób zmusiłoby konsumentów do wybierania zdrowszej alternatywy.
2. Podatek na mięso
W badaniach opublikowanych w ''PLOS One'' naukowcy próbowali określić optymalny poziom dodatkowego opodatkowania mięsa w 149 regionach na świecie. Eksperci wskazali m.in., że w przypadku Wielkiej Brytanii podatek ten powinien wynosić 79 proc. na mięso przetworzone i 14 proc. na mięso nieprzetworzone.
W USA z kolei te kwoty wyniosły by odpowiednio 163 proc. i 34 proc. Jak przyznaje kierownik badań dr Marco Springmann, wynika to z faktu, że w USA opieka zdrowotna jest nieefektywna i przez to marnuje się dużo pieniędzy.
Oszacowane przez badaczy stawki podatków miałyby zrekompensować koszty opieki zdrowotnej związane z konsumpcją czerwonego mięsa. Według nich ''podatek na mięso'' mógłby uratować przed śmiercią nawet 220 tys. osób i obniżyć rachunki za opiekę zdrowotną o 41 miliardów dolarów rocznie.
3. Korzyści z niejedzenia czerwonego mięsa
Naukowcy uważają, że wprowadzenie podatku na mięso w krajach o wysokich dochodach, spadłoby do zalecanych dwóch porcji na tydzień. Globalne spożycie przetworzonego mięsa zmniejszyłoby się o 16 proc.
Ograniczenie konsumpcji czerwonego mięsa wpłynęłoby korzystnie nie tylko na zdrowie jednostki, ale również na klimat i gospodarkę. Według badaczy emisja gazów cieplarnianych, po wprowadzeniu podatków, zmniejszyłaby się o ok. 100 mln ton rocznie.Zmalałaby również liczba osób otyłych w społeczeństwie.
Jedzenie przetworzonej żywności, w tym czerwonego mięsa, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, jest przyczyną otyłości i cukrzycy. Rządy walczą już z cukrem, papierosami i alkoholem. Teraz do tego grona dołączy przetworzone, czerwone mięso.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl