Trwa ładowanie...

Podatek na mięso uratuje życie setek osób. Tak wynika z badań

Według naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wprowadzenie dodatkowego podatku na czerwone i przetworzone mięso przyczyni się do uniknięcia ponad 200 tys. zgonów rocznie.

Zobacz film: "Jesz dużo wieprzowiny? Możesz mieć problemy z nerkami"

1. Szkodliwe czerwone mięso

WHO kwalifikuje przetworzoną wołowinę, wieprzowinę i baraninę jako czynniki rakotwórcze. W formie nieprzetworzonej jest potencjalnie kancerogenne. Czerwone mięso łączone jest też ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, udary i chorobę niedokrwienną serca.

W krajak wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost ponad zalecane spożycia przetworzone mięsa. Powoduje to wzrost liczby zachorowań i obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej i gospodarki tych państw.

Według naukowców przetworzone czerwone mięso należy traktować podobnie jak inne szkodliwe produkty – tytoń i alkohol. Opodatkowanie mięsa w podobny sposób zmusiłoby konsumentów do wybierania zdrowszej alternatywy.

2. Podatek na mięso

W badaniach opublikowanych w ''PLOS One'' naukowcy próbowali określić optymalny poziom dodatkowego opodatkowania mięsa w 149 regionach na świecie. Eksperci wskazali m.in., że w przypadku Wielkiej Brytanii podatek ten powinien wynosić 79 proc. na mięso przetworzone i 14 proc. na mięso nieprzetworzone.

W USA z kolei te kwoty wyniosły by odpowiednio 163 proc. i 34 proc. Jak przyznaje kierownik badań dr Marco Springmann, wynika to z faktu, że w USA opieka zdrowotna jest nieefektywna i przez to marnuje się dużo pieniędzy.

Oszacowane przez badaczy stawki podatków miałyby zrekompensować koszty opieki zdrowotnej związane z konsumpcją czerwonego mięsa. Według nich ''podatek na mięso'' mógłby uratować przed śmiercią nawet 220 tys. osób i obniżyć rachunki za opiekę zdrowotną o 41 miliardów dolarów rocznie.

3. Korzyści z niejedzenia czerwonego mięsa

Naukowcy uważają, że wprowadzenie podatku na mięso w krajach o wysokich dochodach, spadłoby do zalecanych dwóch porcji na tydzień. Globalne spożycie przetworzonego mięsa zmniejszyłoby się o 16 proc.

Ograniczenie konsumpcji czerwonego mięsa wpłynęłoby korzystnie nie tylko na zdrowie jednostki, ale również na klimat i gospodarkę. Według badaczy emisja gazów cieplarnianych, po wprowadzeniu podatków, zmniejszyłaby się o ok. 100 mln ton rocznie.Zmalałaby również liczba osób otyłych w społeczeństwie.

Jedzenie przetworzonej żywności, w tym czerwonego mięsa, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, jest przyczyną otyłości i cukrzycy. Rządy walczą już z cukrem, papierosami i alkoholem. Teraz do tego grona dołączy przetworzone, czerwone mięso.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.