Pojawia się po alkoholu. To znak, że jesteś uczulony
Katar, ból głowy, "klucha w gardle", zaczerwieniona twarz. Takie reakcje mogą wystąpić nawet po jednej lampce wina albo szampana. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyna tkwi w nietolerancji jednej substancji.
1. Skąd się bierze katar po winie?
"Pijesz wino i masz katar, pijesz szampana i masz katar, a może pijesz prosecco i masz katar? Po tym najszybciej można rozpoznać nietolerancję histaminy" - wyjaśnia w krótkim nagraniu na Instagramie Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny.
"Osoby, które piją alkohol i mają przy tym katar, kluchę w gardle, migrenę, zaczerwienioną skórę twarzy na policzkach, w nocy się po takim alkoholu wybudzają, najczęściej jest to oznaka nietolerancji histaminy" - dodaje. Zaznacza, że można mieć tylko niektóre z tych objawów, niekoniecznie wszystkie na raz.
Histamina występuje naturalnie w ludzkim organizmie. To związek chemiczny "przechowywany" w komórkach tłuszczowych w nieaktywnej formie. Uwolniona histamina silnie wpływa na ludzki organizm. Może powodować wstrząs anafilaktyczny, astmę, uciążliwy katar sienny czy pokrzywkę.
2. Wzmocnij jelita i zrób badania
Jak sobie z tym poradzić? "Na pewno trzeba wzmocnić jelita, czasami może być pomocne suplementowanie enzymu DAO, a czasami trzeba po prostu poszukać stanów zapalnych w organizmie" - zaznacza dietetyk.
Histamina jest obecna w wielu produktach spożywczych, m.in. w:
- winie (czerwone ma większą jej zawartość niż białe),
- czekoladzie,
- orzechach,
- dojrzewających serach,
- wędzonych rybach,
- owocach morza,
- cytrusach,
- produktach kiszonych.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl