Pojawia się po zjedzeniu ananasa. "Krwawa tajemnica" wyjaśniona

Ten tropikalny owoc jest nie tylko pyszny, ale też ma w sobie wiele witamin i oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Niestety niektórzy po jego zjedzeniu mogą krwawić. Dlaczego tak się dzieje?

Po zjedzeniu ananasa możesz zauważyć krew na języku. Winny jeden enzymPo zjedzeniu ananasa możesz zauważyć krew na języku. Winny jeden enzym
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Bromelaina odpowiada za krwawienie po zjedzeniu ananasa

Ananas jest bogaty w witaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Ma w sobie także miedź, cynk, fosfor i żelazo. Za jego słodkim smakiem przepada niemal każdy, lecz niektórzy po jego zjedzeniu, mogą zauważyć krew na języku.

Naukowcy wyjaśniają - klucz do "krwawej tajemnicy" ananasa leży w enzymie zwanym bromelaina. Bromelaina naturalnie występuje łodydze i owocach ananasa. Ma zdolność do rozkładania białek. Jest także powszechnym środkiem zmiękczającym mięso.

Podczas spożywania tego owocu, bromelaina wchodzi w interakcje z białkami, które znajdują się w jamie ustnej. U większości osób może pojawić się łagodne mrowienie bądź pieczenie. Ale nie u wszystkich.

U pechowców, bardziej wrażliwych na działanie bromelainy, zjedzenie ananasa może się skończyć krwawieniem z języka albo dziąseł.

Bromelaina ma również potencjalne korzyści zdrowotne. Udowodniono, że może pomagać w usuwaniu uszkodzonego oraz martwego naskórka, co ułatwia proces gojenia się ran oparzeniowych.

Ryzyko krwawienia można zmniejszyć

Jedzenie anansa jest bezpieczne, o ile nie ma się na niego alergii. Osoby, które lubią ten owoc, a zauważają nieprzyjemny skutek uboczny, mogą zminimalizować ryzyko krwawienia podczas jego jedzenia.

Najwięcej bromelainy znajduje się w łodydze ananasa, dlatego warto zacząć spożywać go od przeciwnego końca albo wybrać ananasa z puszki.

Proces puszkowania zmniejsza aktywność bromelainy, dlatego dla wielu osób to może być najprostsza opcja, by uniknąć nieprzyjemnego krwawienia.

Podobnie do puszkowania, ananas poddany obróbce cieplnej, także zmniejsza działanie enzymu.

Dlatego grillowanie, gotowanie lub smażenie pozwoli cieszyć się jego smakiem bez "krwawych" skutków ubocznych.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka