Połącz z tym buraka i wyhamuj raka. Dr Skoczylas zdradza sekretną broń na nowotwory

Należą do najtańszych i najbardziej powszechnych warzyw w Polsce, dostępnych przez cały rok w każdym sklepie. Mimo to nie cieszą się zbyt wielką popularnością, a szkoda. Zdaniem dra Skoczylasa w połączeniu z jednym produktem spożywczym buraki stają antynowotworową bombą.

Połączenie betainy z choliną może chronić przed rozwojem nowotworówPołączenie betainy z choliną może chronić przed rozwojem nowotworów
Źródło zdjęć: © Getty Images, YouTube
Karolina Rozmus

Buraki - niedoceniane warzywo

Dr Marek Skoczylas, z wykształcenia lekarz stomatolog, jest popularyzatorem wiedzy medycznej w internecie i autorem książki "Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie". Na platformie YouTube ma niemal 850 tys. subskrybentów. W jednym z nagrań wyjaśnia, jak wielka moc drzemie w buraku.

- Okupuje dolne, niewidoczne półki, zasłonięty modnymi bananami czy pomarańczami - mówi dr Skoczylas i dodaje, że gdyby każdy z nas znał prawdziwą wartość buraka, to "schylałby się po niego chętniej niż po przypadkiem odnalezioną sztabkę złota".

Ekspert wyjaśnia, że buraki zawierają wiele cennych witamin i pierwiastków. Są źródłem witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforu i sodu. W burakach znajdziemy kluczowy dla pracy jelit i mikrobiomu jelitowego błonnik oraz cenne dla serca azotany.

Sok z buraka. Warto pić każdego dnia

Jednak dr Skoczylas zwraca uwagę szczególnie na jeden składnik warzywa - betainę.

- To właśnie ten związek nadaje burakom wręcz magicznych właściwości - mówi. - Natomiast kiedy połączymy go z jeszcze inną substancją, mianowicie choliną, jego wpływ na nasze zdrowie jest wręcz nie do przecenienia.

Ekspert ma na myśli jajka - jedno średniej wielkości zawiera ok. 125 mg choliny, czyli 25-30 proc. dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Wykazuje działanie ochronne na mózg i układ nerwowy, zmniejsza stres oksydacyjny i gasi stan zapalny, a nawet łagodzi objawy astmy. To jednak nie wszystko.

Tajna broń na raka

Autor nagrania wyjaśnia, że połączenie betainy z choliną może chronić przed rozwojem nowotworów, w tym rakiem piersi i zwiększa szanse na przeżycie już po diagnozie. Powołuje się przy tym na badanie z 2016 r., w którym naukowcy wskazują, że betaina wraz z choliną może zmniejszać ryzyko raka piersi nawet o 58 proc.

Burak poza betainą zawiera kwas felurowy, rutynę, kemferol i kwas kawowy, zmniejsza zatem również ryzyko innych nowotworów, w szczególności raka jelita grubego. Na dowód dr Skoczylas powołuje się na badanie opublikowane na łamach "Clinical Nutrition".

Ekspert mówi, że zaleca, by włączyć buraki do diety, bo mają także inne właściwości: mogą chronić wątrobę za sprawą wspomnianej już betainy, która "działa jak kompres" na narząd, cofa stłuszczenie, a nawet może oczyszczać ją z toksyn, w tym z metali ciężkich.

W rzeczywistości badań potwierdzających rewelacyjne działanie skromnego warzywa korzeniowego na zdrowie jest znacznie więcej. Burak został zaliczony do jednego z dziesięciu warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających.

Dzięki składnikom, które zawiera, może również:

  • chronić przed stanem zapalnym organizmu i zmniejszać objawy chorób zapalnych, np. ból stawów,
  • poprawiać przepływ krwi, obniżając ciśnienie krwi i chroniąc przed chorobami serca czy udarem mózgu z uwagi na zawartość azotanów,
  • obniżać poziom homocysteiny, która powiązana jest z miażdżycą,
  • wspomagać wydolność organizmu podczas wysiłku,
  • zmniejszać ryzyko osteoporozy,
  • łagodzić objawy menopauzy.

Dr Skoczylas wskazuje, że burak w diecie jest szczególnie cenny dla osób z cukrzycą typu 2, bo warzywo wpływa m.in. na metabolizm glukozy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka