Połączenie, które pomoże ci schudnąć
Nie jest nowością, że za szybsze chudnięcie, oprócz aktywności fizycznej, odpowiada sposób żywienia. Niskokaloryczne, pełnowartościowe posiłki są tutaj kluczem. Ważne są także pory ich spożywania.
Osobom na diecie polecane jest zazwyczaj mięso z kurzczaka. Ten rodzaj drobiu dostarcza wartości odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczny, przez co sprzyja odchudzaniu. Połącz go z papryczką chilli, a dodatkowo przyspieszysz metabolizm. Jak to się dzieje? Wyjaśnimy w galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Bardzo kosztowne, ale niezbędne w mieszkaniu
Mięso z kurczaka – na zdrowie
Mięso drobiowe jest, zaraz po wieprzowym, jednym z najczęściej wybieranych wśród Polaków. Średnio rocznie zjadamy go ok. 30 kg na osobę. Lubimy je za delikatny smak, wielość zastosowań i cenę. Kilogram piersi z kurczaka kosztuje średnio ok. 13 zł.
Drób polecany jest szczególnie osobom na diecie lub chcącym schudnąć. I nic dziwnego, jest bogaty w łatwo przyswajalne białko. Pierś z kurczaka jest też niskokaloryczna. W 100 g tego mięsa znajduje się ok. 100 kcal. Dla porównania, taka sama ilość wieprzowiny to 3 razy więcej kalorii.
Mięso z kurczaka zawiera także koenzym Q10. To białko, które wspiera przemianę komórek skóry, odnawiając ją.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Przez tydzień codziennie piła sok z buraków. Jak efekty?
Właściwości chilli
Mięso kurze warto przyprawić papryczką chilli. Zawiera ona cenioną za właściwości przyspieszające metabolizm kapsaicynę. Ten składnik jest również odpowiedzialny za ostry smak. Dlatego osoby wrażliwe, z papryczką chilli powinny uważać.
Właściwości kapsaicyny poznała nauka. Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazują, że przyspiesza ona spalanie tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha.
Z kolei analizy zamieszczone w "Journal of Obesity" dowodzą, że składnik ten wpływa na mniejsze spożycie kalorii. A to skutkuje chudnięciem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kurczak + chilli = duet idealny
Dlaczego warto łączyć kurczaka z chilli? Takie połączenie sprzyja mniejszemu wchłanianiu kalorii. Przyswajalnie kalorii w takim przypadku – jak zauważyli naukowcy – może być mniejsze nawet o 10-16 proc.
Dowiedziono też, że kapsaicyna zmniejsza ilość tłuszczu, jaki krąży we krwi. Hamuje też apetyt.
- Z pewnoscią związek ten może przyspieszać metabolizm i sprzyjać spalaniu energii. Ważne jednak, by jeść ją z umiarem, ponieważ częste spożywanie papryczki chilli może też podrażniać żołądek. Natomiast przy nieprawidłowym odżywianiu, jej działanie nie będzie widoczne - wyjaśnia Emilia Kołodziejska, dietetyk.
Zobacz także: Sygnały, które organizm wysyła, gdy brakuje mu wapnia
Źródła
- czasnabieganie.pl, ajcn.nutriton.com