Polisacharydy - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Polisacharydy zaliczane są do grupy węglowodanów i biopolimerów. Spełniają wiele ról w procesach funkcjonownia wszystkich organizmów żywych - roślin i zwierząt. Choć kojarzone są głównie z żywnością, polisacharydy znajdują swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Zobacz, czym się charakteryzują i jak możesz je wykorzystać.

Polisacharydy zaliczane są do grupy węglowodanów i biopolimerów.Polisacharydy zaliczane są do grupy węglowodanów i biopolimerów.
Źródło zdjęć: © GettyImages
Kinga Olchowy

Co to są polisacharydy?

Polisacharydy zwane są inaczej wielocukrami lub cukrami złożonymi. Są to związki bardzo powszechnie występujące w przyrodzie. Złożone są z tzw. resztek monosacharydowych i wszystkich ich pochodnych.

Pomimo że zaliczane są do grupy cukrów, nie mają słodkiego smaku. Są także bezwonne i nierozpuszczalne w wodzie. Nie ulegają także krystalizacji.

Najbardziej znane polisacharydy to:

Czym zastąpić cukier w diecie

  • skrobia
  • glikogen
  • celuloza
  • heparyna
  • chityna
  • dekstran

Do grupy polisacharydów zaliczany jest także znany w świecie kosmetyki kwas hialuronowy.

Rodzaje i zastosowanie polisacharydów

Polisacharydy, choć należą do tej samej grupy związków, pełnią nieco inne funkcje, w zależności od ich budowy i właściwości.

Najpowszechniejszy wielocukier, czyli skrobia, to jeden z podstawowych składników węglowodanowych każdego człowieka, a także niektórych zwierząt. Rośliny traktują ją jako zapas energetyczy. Skrobia nazywana jest często krochmalem, ze względu na swoje klejące i usztywniające właściwości.

Skrobia obecna jest przede wszystkim w zbożach i ziemniakach. Nie jest rozpuszczalna w wodzie, a w kuchni spełnia funkcję zagęszczającą - stosowana często do zup i sosów. Sprawdza się także w kosmetyce - jako naturalny puder, tzw. suchy szampon czy dodatek do odżywek do włosów.

Podobne właściwości do skrobii wykazuje także glikogen. Jest przede wszystkim zapasem energetycznym, który organizm magazynuje, aby wykorzystywać w razie zwiększonego zapotrzebowania na energię (np. podczas uprawiania intensywnych sportów i wzmożonej pracy mięśni).

Celuloza jest jednym ze składników błonnika pokarmowego, a więc odpowiada za prawidłowe trawienie i chroni układ pokarmowy. Jest także wykorzystywana do produkcji suplementów diety i leków - pełni wówczas funkcje otoczki. Wytwarza się z niej także papier oraz niektóre tkaniny.

Heparyna jest jednym z najważniejszych wielocukrów w ludzkim organizmie. Zapobiega ona nadmiernemu i gwałtownemu krzepnięciu krwi, dzięki czemu znajduje swoje zastosowanie w medycynie. Może także obniżać poziom złego cholesterolu we krwi.

Chityna swoją budową przypomina celulozę i występuje głównie w niektórych grzybach i bakteriach.

Dekstrany to biopolimery wykorzystywane przede wszystkim w medycynie - jako płyn krwiozastępczy, a także środek wspomagający leczenie oparzeń skóry.

Zastosowanie polisacharydów w kosmetyce

Polisacharydy znalazły zastosowanie nie tylko w medycynie czy jako dodatek do żywności. Chętnie wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym. Nie spełniają jedynie funkcji wiążącej, ale mogą być także użyte jako składnik aktywny.

Przykładem takiego wielocukru jest kwas hialuronowy. To wielocukier, któy naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Wiąże on cząsteczki wody i zatrzymuje je głęboko pod naskórkiem, dbając o prawidłowy poziom nawilżenia. Dodatkowo spłyca zmarszczki i linie mimiczne.

Polisacharydy pochodzące np. z alg morskich wspierają syntezę kolagenu, dzięki czemu pozwalają zachować młodośc na dłużej.

Wielocukry wykorzystywane są także jako baza kosmetyków, przede wszystkim kremów do rąk i twarzy, balsamów, mydeł, a także kosmetyków kolorowych - podkładów, pudrów, cieni, tuszy do rzęs, etc.

Przykładowo - guma arabska to polisacharyd, który świetnie sprawdza się w produkcji tuszy do rzęs. Odpowiada za prawidłową konsystencję i pomaga barwnikowi osadzać się na włoskach.

Dlaczego polisacharydy są tak popularne?

Medycyna, przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny pokochały wielocukry. Można powiedzieć, że tak naprawdę trudno się bez nich obejść.

Ich popularność jest związana przede wszystkim z dużą dostępnością i bezpieczeństwem polisacharydów. Dodatkowo są to surowce odnawialne, wobec tego producenci chętnie sięgają po polisacharydy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka