Pij szklankę dziennie. Zbija cholesterol i oczyszcza tętnice
Wysoki poziom cholesterolu LDL ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Powoduje odkładanie blaszek miażdżycowych i w konsekwencji miażdżycę.
W takich przypadkach stosuje się zazwyczaj farmakoterapię. Można ją jednak uzupełniać dietą, to od niej bowiem zależy poziom cholesterolu.
Co zatem jeść, by frakcja LDL (zły cholesterol) malała, w HLD (dobry cholesterol) rosła? Najlepiej wybierać sprawdzone produkty.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Choroby, których ryzyko znacznie wzrasta po czterdziestce
Owoce: jabłka i aronia
Pektyny zawarte w jabłkach wspomagają obniżanie cholesterolu. Są rodzajem błonnika, a ten przecież usuwa z jelit związki, które zawierają cholesterol. Są też źródłem witamin i składników mineralnych, usprawnią trawienie.
Z kolei aronia, równie tani polski owoc, to bogactwo antyoksydantów. Już szklanka dziennie soku z tego owocu wypijana przez 6 tygodni, obniży poziom cholesterolu całkowitego. Będzie też sprzyjać wzrostowi poziomu cholesterolu HDL i oczyści tętnice z toksyn.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Olej rzepakowy
Jeśli chcesz obniżyć poziom frakcj LDL, postaw na oleje tłoczone na zimno. Zamiast oliwy z oliwek, wybierz olej rzepakowy. Zawiera on jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ktore zbijają poziom złego cholesterolu.
Jak go wprowadzić do diety? Olej tłoczony na zimno powinien być spożywany na zimno. Smażenie na nim zastąp więc dodawaniem go do sałatek i surówek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jedzone w nadmiarze może mieć fatalny wpływ na nerki
Kasze
W obniżaniu poziomu cholesterolu niezwykle ważną rolę odgrywa błonnik. A ten znajdziemy m.in. w kaszach.
Gryczana zawiera także przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Wybieraj tę niepaloną.
Z kolei kasza jaglana to źródło lecytyny, która usprawnia przeływ krwi w naczyniach krwionośnych. A to zapobiega powstawaniu skrzepów, których konsekwencją może być udar.
Natomiast wybierając kaszę jęczmienną, decydujesz się na jedno z najlepszych źródeł rozpuszczalnego w wodzie błonnika.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Płatki owsiane
Owsianka tylko wygląda mało korzystnie. W rzeczywistości jest orężem w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Zawdzięcza to dużej ilości błonnika.
Jeśli nie lubisz smaku płatków owsianych, dodaj do nich orzechy, musli, owoce i rodzynki, a całość posyp wiórkami kokosowymi.
Winogrona
Winogrona to źródło flawonoidów. Związki te nie mają bezpośredniego działania na frakcję LDL, ale wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu w inny sposób.
Flawonoidy pomagają zwiększać poziom frakcji dobrego cholesterolu. Jego odpowiednia ilość jest organizmowi potrzebna do pozyskiwania energii.
Zobacz także: Odpowiadają za choroby układu krążenia. Znajdują się w wielu produktach
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.