Trwa ładowanie...

Popularne paluszki surimi. Uważaj na skład (WIDEO)

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 28.05.2019 13:13

Paluszki surimi, nazywane też paluszkami krabowymi, dodajemy do sushi i sałatek. Znajdziemy je w niemal każdym większym sklepie spożywczym. Czy są dla nas zdrowe? Zobacz wideo.

Paluszki surimi, nazywane także paluszkami krabowymi, dodajemy do sushi i sałatek. W Polsce dopiero od niedawna możemy ją znaleźć w sklepach. Jakie są ich właściwości? Nie ma w nich ani grama krabów! Mięso z ryb jest mielone i formowane.

Paluszki dostępne w sklepach często nie mają dobrego składu. Zawierają mięso rybne, dużo wody, cukrów oraz skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Producenci dodają do nich też barwniki, ulepszacze smaku, emulgatory. Mogą one wywoływać bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, a nawet zmęczenie.

U niektórych regularne spożywanie paluszków prowadzi do poważnych problemów z jelitami. Duża zawartość węglowodanów w połączeniu z niewielką ilością błonnika powoduje szybki wzrost glukozy we krwi. Paluszki nie są więc polecane cukrzykom.

100 gramów paluszków to około 80-130 kalorii. Nie są więc bardzo kaloryczne, ale pełne niezdrowych składników. Zdarza się, że jedyną dobrą pozycję w składzie jest mięso rybne.

W niektórych paluszkach znajdziemy też glutaminian sodu. U wrażliwych osób powoduje on bóle głowy. Następnym razem w sklepie sprawdź etykietę paluszków.

Sprawdź także:

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza [10 zdjęć]

Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby i owoce morza. Przejdź dalej i sprawdź, które gatunki

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze