9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby i owoce morza. Przejdź dalej i sprawdź, które gatunki są najzdrowsze.

/ 10Ryby na zdrowie

Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby i owoce morza. Przejdź dalej i sprawdź, które gatunki są najzdrowsze.

/ 10Krab

Obraz
© Zdjęcie autorstwa xu\_ming-xm / CC BY

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość energetyczna to 101 kcal na 100 g, przy czym jeden krab waży około 85 g. Są one dostępne w sklepach spożywczych i tych wyspecjalizowanych w sprzedaży owoców morza. Starajmy się jednak unikać tych w puszce oraz gotowanych ze względu na podwyższoną ilość sodu. Mogą one negatywnie wpływać na pracę i funkcjonowanie nerek oraz serca.

/ 10Sum afrykański

Obraz
© Zdjęcie autorstwa ted\_rocket / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Sum to ryba bezpieczna, jeśli bierzemy pod uwagę zawartość substancji toksycznych. Jest ona średnio tłusta, a jej spożycie dostarcza organizmowi solidnej porcji białka i witaminy E. Zawiera również dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz niewielką ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu powinny go jednak ograniczać w swojej diecie.

/ 10Przegrzebek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa elfpdl33 / CC BY

Przegrzebek to gatunek małża (małża św. Jakuba), który można bez problemu spożywać dwa do trzech razy w tygodniu. Ma małą zawartość toksyn, za to dużo białka. Przegrzebki możemy spotkać w różnych rozmiarach, w zależności od miejsca pochodzenia. W Polsce dostępna jest raczej ich mrożona wersja. Polecane są na surowo lub krótko smażone. Dobrze komponują się z sałatkami.

/ 10Łosoś

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Isaac Wedin / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Łosoś to ryba przyjazna naszemu sercu, która dostarcza sporej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Warto zauważyć, że okazy większe i starsze mogą zawierać sporą ilość rtęci.

/ 10Pstrąg

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Kasper Sorensen / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Pstrąg to ryba, którą możemy spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Przoduje on, jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, wśród innych ryb. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E) oraz selenu i jodu. 100 g ryby to tylko 116 kcal. Nie pozostaje więc nic innego, jak życzyć jego miłośnikom: "Smacznego”.

/ 10Tuńczyk

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hafiz Issadeen / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/)

Wśród tuńczyków najzdrowszy jest tuńczyk biały (inna nazwa – albakora; USA i Kolumbia Brytyjska) ze względu na niską zawartość rtęci. Jest bogatym źródłem chudego białka, witaminy B12, D, wapnia oraz żelaza. Kobiety w ciąży powinny ograniczać się do świeżych filetów z tuńczyka.

/ 10Ostrygi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jenniecoyote / CC BY

Ostrygi można spożywać na surowo lub gotowane na parze. Są przy tym dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Cechuje je niska zawartość rtęci, dlatego można je jeść dwa do trzech razy tygodniowo. Osoby o obniżonej odporności (np. chore na AIDS lub raka) powinny unikać ich spożywania ze względu na potencjalne skażenie bakteryjne.

/ 10Krewetki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Krewetki są bogate w jodynę. Nie są tłuste i cechuje je niska wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g. Bardzo dobrze smakują zarówno po ugotowaniu, jak i grillowane, smażone czy w sałatce.

10 / 10Sardynki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa elcodigodebarras / CC BY

Sardynki są nasycone dużą ilością kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, witaminą D oraz witaminami z grupy B. Te w puszce zawierają podwyższoną ilość sodu, co może niekorzystnie wpływać na serce i nerki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka