Popularny dodatek spożywczy wpływa na mikroflorę jelitową. Zaskakujące odkrycie naukowców

Guma ksantanowa to popularny składnik lodów, wypieków i sosów do sałatek. Uważano, że ludzki organizm jej nie trawi. Tymczasem najnowsze badania pokazały zupełnie coś innego.

Guma ksantanowa to popularny dodatek do żywnościGuma ksantanowa to popularny dodatek do żywności
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Zaskakujące odkrycie

Guma ksantanowa (E415) jest jednym z najbardziej popularnych dodatków do żywności. Ma działanie zagęszczające i przeciwdziała zbrylaniu się sypkich produktów.

Dodaje się ją między innymi do:

  • lodów, kremów,
  • napojów,
  • żelek,
  • jogurtów smakowych, serków topionych, śmietany,
  • majonezów, keczupów, musztardy,
  • wypieków, ciasta, pieczywa,
  • przetworów mięsnych,
  • sosów do sałatek.

5 oznak chorego jelita

Jest też używana jako zamiennik glutenu. Kiedy została wprowadzona doprzemysłu spożywczego w latach 60. ubiegłego wieku, uważano, że ludzki organizm jej nie trawi. W związku z tym wykluczono, że ma jakikolwiek wpływ na człowieka.

Guma ksantanowa jest dodawana między innymi do lodów
Guma ksantanowa jest dodawana między innymi do lodów © Getty Images

Zaprzeczają temu wyniki najnowszych badań. Zaskoczeni są sami naukowcy.

Bakterie się przystosowały

Okazuje się, że bakterie znajdujące się w jelitach były w stanie przystosować się do gumy ksantanowej. Te badane przez naukowców wykazywały zmiany genetyczne umożliwiające jej strawienie. Badania pokazują, że było to związane z aktywnością pojedynczej bakterii z rodziny Ruminococcaceae.

Dotyczy to również innego drobnoustroju - Bacteroides intestinalis. Dzięki specjalnym enzymom, może on dalej rozkładać kawałki gumy ksantanowej, powstałe podczas trawienia przez bakterię Ruminococcaceae.

Badanie zostało ostatnio opublikowane w Nature Microbiology przez zespół naukowców z NMBU we współpracy z University of Michigan i kilkoma innymi partnerami międzynarodowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka