Popularny olej. Dziurawi jelita i zaburza równowagę mikrobiomu

Olej sojowy uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów i cieszy się popularnością nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Okazuje się jednak, że wcale nie jest tak dobry, jak do tej pory sądzono.

Kiedyś uważany za najzdrowszy olej. Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeńKiedyś uważany za najzdrowszy olej. Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeń
Źródło zdjęć: © Getty Images

Olej sojowy wcale nie taki zdrowy

Ze względu na obecność kwasów tłuszczowych wielonasyconych, lecytyny, flawonoidów oraz steroli, olej sojowy był uważany za jeden z najzdrowszych. Najnowsze badania pokazują jednak, że byliśmy w błędzie.

Zgodnie z wynikami opublikowanymi w "Gut Microbes", olej sojowy może zaburzyć równowagę mikrobiomu. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside ostrzegają, że spożywanie go może mieć dramatyczne skutki dla naszych jelit.

Podczas eksperymentów odkryto, że w jelitach może dojść do zmniejszenia ilości pożytecznych bakterii. Jednocześnie doszło do wzrostu patogenowych drobnoustrojów, szczególnie E.coli.

Przykre konsekwencje nadmiaru

Przyczyną zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej jest kwas linolowy, który jest najczęściej spożywanym wielonasyconym kwasem tłuszczowym. Największa ilość związku występuje właśnie w oleju sojowym.

Zapotrzebowanie na kwas linolowy wynosi do 2 proc. dziennego spożycia tłuszczów, a w oleju sojowym dawka ta jest przekroczona nawet pięciokrotnie. Związek chemiczny negatywnie wpływa na zdrowie jelit i może powodować wiele dolegliwości.

Nadmiar kwasu linolowego wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, choroby Alzheimera oraz otyłości. Ponadto sprawia, że bariera nabłonkowa staje się porowata, co może doprowadzić do zespołu nieszczelnego jelita.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka