Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Porzeczkowy przysmak
Wypróbuj napoju ze świeżych porzeczek, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Są one bogactwem witamin i składników mineralnych. Zawierają żelazo, cynk, miedź, potas oraz witaminy: A, C, E, z grupy B. Ponadto porzeczki są doskonałym źródłem flawonoidów - zwiąków, które w organizmie neutralizują wolne rodniki.
Składniki:
- 2 garście wypłukanych czarnych porzeczek,
- 1 banan,
- 100 ml wody mineralnej niegazowanej,
- kostki lodu,
- listki mięty,
- dojrzała brzoskwinia.
Sposób przygotowania:
Czarną porzeczkę i banana zmiksuj, dodając wodę mineralną i kostki lodu tak, by powstał niezbyt gęsty napój. Dodaj listek mięty. Napój można zamrozić, a potem skrobać łyżeczką. Dla urozmaicenia smaku można wkroić jedną dojrzałą brzoskwinię.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 176,0 |
Białko | 3,3 g |
Tłuszcz | 0,7 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 50,3 g |
Błonnik | 11,5 g |
Witamina C | 194,3 mg |
Witamina A | 121,0 µg |