Potas chroni przed udarem mózgu. Jedz te produkty (WIDEO)
Według badań osoby, które przyjmują potas w produktach naturalnych mają o prawie 30 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Podpowiemy co jeść, aby utrzymać odpowiednią ilość tego minerału w organizmie. Zobacz wideo.
Potas ochroni cię przed udarem, potas to jeden z najważniejszych minerałów dla naszego organizmu. Dzięki niemu prawidłowo funkcjonuje serce. Jego niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia.
Zalecana dawka którą powinien spożyć dorosły człowiek to 4,7 g dziennie. Dla porównania po zjedzeniu dwóch wariantów osiąga się wynik w zalewie 800 mg. Potas w diecie może zmniejszyć ryzyko udaru nawet o 1/3.
S. Wassertheil-Smoller z Albert Einstein Collage of Medicine (USA) wraz z grupą naukowców przebadała prawie 90 tysięcy kobiet w wieku od 50 do 70 lat.
Kobiety, które przyjmowały zalecaną przyjmowały zalecaną ilość potasu miały o 27% mniejsze ryzyko wystąpienia wszystkich rodzajów udaru mózgu. Dotyczyło to kobiet, które nie chorowały na nadciśnienie.
W badaniu brano pod uwagę codzienną dietę bez używania suplementów. Te produkty zawierają najwięcej potasu: kakao - 1927 g na 100 g, fasola biała - 1188 g na 100 g, orzechy arachidowe - 720 mg na 100 g, czekolada gorzka - 581 mg na 100 g, kasza gryczana - 443 mg na 100 g.