Potas - trzy mrożące krew w żyłach fakty o potasie, czyli co tak naprawdę warto o nim wiedzieć

Tajemnica „bułki i banana” Adama Małysza

Potas - trzy mrożące krew w żyłach fakty o potasie, czyli co tak naprawdę warto o nim wiedziećPotas - trzy mrożące krew w żyłach fakty o potasie, czyli co tak naprawdę warto o nim wiedzieć
Źródło zdjęć: © Zdjęcie bananów / Shutterstock

Aby zrozumieć tajemnicę sukcesu naszego byłego skoczka narciarskiego, a aktualnego kierowcy rajdowego, na chwilę cofniemy się do fizjologii gospodarki potasem. Obiecuję, że nie będzie trudno!

Jak działa potas?

W całym twoim organizmie znajduje się ok. 150 g potasu, z czego 98% znajduje się wewnątrz komórek, a jedynie 2% w płynie, który otacza komórki, tzw. płynie zewnątrzkomórkowym.

Tkanki, które zawierają w sobie najwięcej tego elektrolitu to:

Do czego prowadzi niedobór potasu?

  • mięśnie,
  • wątroba,
  • erytrocyty.

Więcej na temat roli potasu w organizmie

Potas znajdujący się w mięśniach odpowiada za ich siłę i wytrzymałość.

Spożywanie produktów bogatych w potas, suplementacja diety tym elektrolitem wspomaga regenerację mięśni.

Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, tracisz dużo większe ilości potasu wraz z potem, co oznacza, że ryzyko niedoboru wzrasta. Musisz więc pamiętać o zwiększeniu ilości potasu w diecie/suplementach.

Osoby, które nie zapoznały się z poprzednim artykułem dotyczącym niedoborów potasu – zachęcam do przeczytania.

Niedobór potasu, który lekarze często określają hipokaliemią, często wiąże się z objawami pod postacią osłabionej siły mięśniowej.

Wpływ potasu na organizm człowieka

Czy już wiesz, dlaczego Adam Małysz jadł banany?

Produktami bogatymi w potas są: suszone owoce (figi, morele, rodzynki, daktyle), ziemniaki, pomidory i właśnie banany!

Zapytasz: ale dlaczego banan z bułką?

Tu również na chwilę wrócimy do fizjologii funkcjonowania naszego organizmu. Wiesz, że bułka jest produktem, który zawiera głównie węglowodany (cukry). Jeśli do naszego przewodu pokarmowego dostaną się takie produkty, trzustka – organ odpowiadający za regulację ilości cukrów w naszej krwi ‒ zaczyna wydzielać insulinę, której zadaniem jest schowanie i odżywienie glukozą komórek.

Insulina przy okazji wykonuje jeszcze jedną czynność ‒ wraz z glukozą wprowadza potas do komórek.

Tak! Zwłaszcza do komórek mięśniowych! Dając im siłę do pracy.

Oto tajemnica Adama Małysza!

Stężenie potasu a ryzyko chorób

Idąc za ciosem, mając już duże podstawy z fizjologii, dowiesz się teraz, dlaczego czasami, mimo że masz prawidłowe stężenie potasu we krwi, oznaczenia z laboratorium nie oddają rzeczywistego stanu.

Okazuje się, że mimo że czujesz się całkiem dobrze, nie masz objawów charakterystycznych dla niedoboru czy nadmiaru potasu, na kartce wydanej z laboratorium widnieje coś zupełnie innego.

70% błędów stanowią sytuacje poprzedzające włożenie probówki do analizatora (mówiąc językiem diagnostów laboratoryjnych: błędów fazy przedanalitycznej).

Dlatego też zaleca się, szczególnie w sytuacji, kiedy objawy nie idą w parze z wynikiem wydanym z laboratorium, ponowne oznaczenie (w tym przypadku) stężenia potasu.

Jakie są przyczyny zawyżonego wyniku potasu (hiperkaliemii)?

  • rozpad czerwonych krwinek (tzw. hemoliza) wywołany mechanicznym uszkodzeniem,
  • wylewanie krwi ze strzykawki przez igłę,
  • wstrząsanie probówką,
  • długi czas przechowywania i transportu krwi.

Jakie są przyczyny zaniżonego wyniku potasu (hipokaliemii)?

pobranie krwi niedługo po podaniu:

  • insuliny (20-30 minut),
  • leków rozkurczających oskrzela (astmatycy/osoby chorujące na POChP).

Potas – ratunek w chorobach niosących śmiertelne żniwo w naszych czasach (nadciśnienie, udary mózgu).

Czy stężenia potasu i sodu są ze sobą powiązane?

Czy nadmiar sodu zwiększa ryzyko chorób serca i udarów?

Czy niskie stężenie potasu pogarsza sytuację?

Odpowiedź na wszystkie te pytania brzmi: tak.

Dlaczego?

Nasz organizm broni się przed zbyt dużą ilością sodu, usuwając jego nadmiar wraz z moczem.

Sytuacja wygląda inaczej, kiedy spożywamy duże ilości soli i jednocześnie mamy niskie stężenie potasu we krwi. Organizm reaguje wtedy zupełnie inaczej. Pomimo wysokiego stężenia sodu, nie usuwa go z moczem, ponieważ musi dbać o to, aby nie stracić i tak już uszczuplonych zapasów potasu. Zatrzymywany wraz z potasem sód zatrzymuje wodę, wzrasta objętość krążącej krwi, doprowadzając do wzrostu ciśnienia tętniczego i cięższej pracy serca.

Zaliczamy się do krajów o jednym z wyższych wskaźników spożycia soli przypadających na osobę. Spożywamy 4 do 5 g sodu na dzień, przy zalecanym maksymalnym spożyciu 2-2,3 g na dobę.

Oznacza to, że przekraczamy normę dwu-, a niekiedy trzykrotnie.

Skrupulatni i sławni z prowadzenia bardzo dokładnych statystyk Amerykanie na stronie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób biją na alarm z powodu następujących danych:

  • ok. 90% Amerykanów spożywa za dużo soli.
  • 25% dziennego spożycia sodu pochodzi z produktów zjadanych poza domem.
  • zbyt duża ilość sodu w diecie przyczynia się do zachorowania na nadciśnienie tętnicze,
  • a nadciśnienie tętnicze jest czynnikiem ryzyka chorób serca oraz udarów!
  • obniżenie sodu w diecie do 1,2 g/dzień obniżyłoby koszty wynikające z leczenia wyżej wymienionych chorób o 20 miliardów dolarów rocznie!

Wiemy już prawie wszystko o złym policjancie – sodzie. Natomiast jak w każdym dobrym filmie – zawsze jest ten dobry policjant i my również takiego mamy! Jest nim potas.

Otóż na podstawie licznych badań udowodniono, że:

  1. suplementacja potasem powoduje spadek zarówno skurczowego („górnego”), jak i rozkurczowego („dolnego”) ciśnienia tętniczego,
  2. zwiększenie dziennego spożycia potasu o 10 mmol (tyle zawiera jeden średniej wielkości banan) powoduje 40% redukcję (względnego) ryzyka zgonu z powodu udaru,
  3. zwiększenie dziennego spożycia potasu pomaga zmniejszyć wydalanie wapnia z moczem, a tym samym może mieć pozytywny wpływ na tkankę kostną i zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy.

Jak widzisz, rola potasu w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu jest nie do przecenienia!

Już Lalonde opisywał, iż największy wpływ na zdrowie, bo aż w 50%, ma styl życia.

Wierzę, że poznając tajniki zdrowego odżywiania przedstawione w tym artykule, zwiększysz szansę na zdrowsze, dłuższe życie oraz jego lepszą jakość.

Źródła

  1. Where's the sodium?
  2. Global Sodium Consumption
  3. Potassium and Sodium: The Dynamic Duo
  4. Szczeklik A.: Interna Szczeklika Podręcznik chorób wewnętrznych, 2012. Kraków. Medycyna Praktyczna, 2012, 2360-2363.
  5. Kokot F.: Gospodarka wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa w stanach fizjologii i patologii, Warszawa, 1998, 105-125.
  6. Krasińska B., Potas a nadciśnienie tętnicze – patofizjologia, implikacje terapeutyczne, Arterial Hypertension 2013, nr 5, 393-404.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka