Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C 

Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) została odkryta przez węgierskiego fizjologa, Alberta Szent-Györgyi, który w 1937 roku otrzymał za to Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny. Badacz ustalił, że witamina C bierze udział w procesach biologicznego spalania, stąd też jest niezbędna do prawidłowego przebiegu komunikacji między komórkami. Lata badań wykazały, że wspomaga też naszą odporność, ale nie tylko. Kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga pracę układu krążenia. Jednak witaminą C w szczególności powinni zainteresować się pacjenci onkologiczni, ponieważ związek ten potrafi wyleczyć raka, nawet w jego najbardziej zaawansowanym stadium.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie warzyw / Shutterstock
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Czym grozi niedobór witaminy C?

Nim przejdziemy do właściwości witaminy C, ustalmy najpierw, czym może skutkować jej niedobór w organizmie. Związek ten zwiększa wchłanianie żelaza, zatem niedobór witaminy C może prowadzić do niedokrwistości. Jak zachowuje się nasz organizm, gdy brakuje nam witaminy C? Objawami może być brak apetytu, trudności w gojeniu się ran, skłonność do występowania siniaków, bóle mięśni oraz stawów. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta po wysiłku fizycznym, a także u osób cierpiących na permanentny stres, u kobiet w ciąży i osób starszych, zwłaszcza cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

/ 5Silny przeciwutleniacz

Obraz
© Źródło: 123RF

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się komórek w organizmie. Ponadto pozwala leczyć raka. Badania naukowe zamieszczone na łamach czasopisma naukowego „PNAS” podają, że po zaaplikowaniu wysokiej dawki witaminy C nowotwory mózgu, trzustki i jajników potrafią zmniejszyć się o 50 proc., nawet wówczas, gdy choroba jest już w zaawansowanym stadium. Naukowcy z Narodowego Instytutu Onkologicznego w Stanach Zjednoczonych ustalili, że regularne przyjmowanie witaminy C pozwala zapobiegać także innym formom nowotworu, w tym raka żołądka, płuc, okrężnicy, sutka, trzustki, macicy, a nawet złośliwego guza mózgu u dzieci.

/ 5Leczenie serca

Obraz
© Źródło: 123RF

Witamina C obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała miażdżycy. Ponadto analizy przeprowadzone podczas „Europejskich badań perspektywicznych nad rakiem” (European Prospective Investigation into Cancer – EPIC) wykazały, że kwas askorbinowy potrafi zmniejszyć ryzyko udaru mózgu nawet o 42 proc. Badania trwające 10 lat, przeprowadzane na grupie ponad 20 tys. pacjentów w wieku 40–79 lat, ujawniły, że podwyższony (ponad 66 mikromoli/litr) poziom witaminy C we krwi skutecznie chronił układ krążenia przed chorobami, między innymi przed zawałem, niewydolnością serca i chorobą wieńcową.

/ 5Dobra na przeziębienia, ale głównie dla sportowców

Obraz
© Źródło: 123RF

Witamina C wzmacnia odporność naszego organizmu. Bardziej jednak zapobiega chorobom wirusowym, niż je leczy. Regularne przyjmowanie kwasu askorbinowego polecane jest głównie jesienią i zimą, kiedy nasz układ immunologiczny szczególnie jest narażony na drobnoustroje chorobotwórcze. Stosowanie witaminy C już podczas choroby wpłynie na czas jej trwania i objawy. Co ciekawe, codzienne przyjmowanie witaminy C w celach profilaktycznych skraca czas trwania przeziębienia zaledwie o 14 proc. u dzieci i o 8 proc. u dorosłych. W przypadku osób, które regularnie uprawiają sport czy też ciężko pracujących fizycznie, ryzyko przeziębienia skraca się aż o 50 proc.

/ 5Leczenie trądziku

Obraz
© Źródło: 123RF

Witamina C jest dobra także dla naszej skóry. Ponieważ neutralizuje wolne rodniki i wykazuje silne działanie przeciwzapalne, okazuje się być pomocna w leczeniu trądziku. Poza tym leczy inne zmiany skórne, w tym wypryski i bolące pryszcze. Kosmetyki przygotowane na bazie witaminy C utleniają serum, hamują łojotok i przeciwdziałają błyszczeniu się skóry.

W jakich produktach żywnościowych odnajdziemy witaminę C? Ten silny przeciwutleniacz znajduje się w wielu owocach i warzywach, w największych stężeniach występuje w czarnej porzeczce, truskawkach, owocach cytrusowych i kiwi. Poza tym kwas askorbinowy zawiera brukselka, kalafior, szpinak i natka pietruszki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka