Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C
Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) została odkryta przez węgierskiego fizjologa, Alberta Szent-Györgyi, który w 1937 roku otrzymał za to Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny. Badacz ustalił, że witamina C bierze udział w procesach biologicznego spalania, stąd też jest niezbędna do prawidłowego przebiegu komunikacji między komórkami. Lata badań wykazały, że wspomaga też naszą odporność, ale nie tylko. Kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga pracę układu krążenia. Jednak witaminą C w szczególności powinni zainteresować się pacjenci onkologiczni, ponieważ związek ten potrafi wyleczyć raka, nawet w jego najbardziej zaawansowanym stadium.
Czym grozi niedobór witaminy C?
Nim przejdziemy do właściwości witaminy C, ustalmy najpierw, czym może skutkować jej niedobór w organizmie. Związek ten zwiększa wchłanianie żelaza, zatem niedobór witaminy C może prowadzić do niedokrwistości. Jak zachowuje się nasz organizm, gdy brakuje nam witaminy C? Objawami może być brak apetytu, trudności w gojeniu się ran, skłonność do występowania siniaków, bóle mięśni oraz stawów. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta po wysiłku fizycznym, a także u osób cierpiących na permanentny stres, u kobiet w ciąży i osób starszych, zwłaszcza cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Silny przeciwutleniacz
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się komórek w organizmie. Ponadto pozwala leczyć raka. Badania naukowe zamieszczone na łamach czasopisma naukowego „PNAS” podają, że po zaaplikowaniu wysokiej dawki witaminy C nowotwory mózgu, trzustki i jajników potrafią zmniejszyć się o 50 proc., nawet wówczas, gdy choroba jest już w zaawansowanym stadium. Naukowcy z Narodowego Instytutu Onkologicznego w Stanach Zjednoczonych ustalili, że regularne przyjmowanie witaminy C pozwala zapobiegać także innym formom nowotworu, w tym raka żołądka, płuc, okrężnicy, sutka, trzustki, macicy, a nawet złośliwego guza mózgu u dzieci.
Leczenie serca
Witamina C obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała miażdżycy. Ponadto analizy przeprowadzone podczas „Europejskich badań perspektywicznych nad rakiem” (European Prospective Investigation into Cancer – EPIC) wykazały, że kwas askorbinowy potrafi zmniejszyć ryzyko udaru mózgu nawet o 42 proc. Badania trwające 10 lat, przeprowadzane na grupie ponad 20 tys. pacjentów w wieku 40–79 lat, ujawniły, że podwyższony (ponad 66 mikromoli/litr) poziom witaminy C we krwi skutecznie chronił układ krążenia przed chorobami, między innymi przed zawałem, niewydolnością serca i chorobą wieńcową.
Dobra na przeziębienia, ale głównie dla sportowców
Witamina C wzmacnia odporność naszego organizmu. Bardziej jednak zapobiega chorobom wirusowym, niż je leczy. Regularne przyjmowanie kwasu askorbinowego polecane jest głównie jesienią i zimą, kiedy nasz układ immunologiczny szczególnie jest narażony na drobnoustroje chorobotwórcze. Stosowanie witaminy C już podczas choroby wpłynie na czas jej trwania i objawy. Co ciekawe, codzienne przyjmowanie witaminy C w celach profilaktycznych skraca czas trwania przeziębienia zaledwie o 14 proc. u dzieci i o 8 proc. u dorosłych. W przypadku osób, które regularnie uprawiają sport czy też ciężko pracujących fizycznie, ryzyko przeziębienia skraca się aż o 50 proc.
Leczenie trądziku
Witamina C jest dobra także dla naszej skóry. Ponieważ neutralizuje wolne rodniki i wykazuje silne działanie przeciwzapalne, okazuje się być pomocna w leczeniu trądziku. Poza tym leczy inne zmiany skórne, w tym wypryski i bolące pryszcze. Kosmetyki przygotowane na bazie witaminy C utleniają serum, hamują łojotok i przeciwdziałają błyszczeniu się skóry.
W jakich produktach żywnościowych odnajdziemy witaminę C? Ten silny przeciwutleniacz znajduje się w wielu owocach i warzywach, w największych stężeniach występuje w czarnej porzeczce, truskawkach, owocach cytrusowych i kiwi. Poza tym kwas askorbinowy zawiera brukselka, kalafior, szpinak i natka pietruszki.