Powody, dla których warto rzucić cukier

Cukier zawsze postrzegany jest jako deser i nagroda. Jednakże coraz bardziej wkracza do naszej diety i nie chodzi tu tylko o napoje gazowane. Czy może być on toksyczny? Dodatkowy cukier może, więc sprawdź, gdzie się czai i jakie mogą być efekty uboczne jego spożywania.

Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Janet Hudson / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 7Zbyty duże dawki

W wielu przypadkach spożywamy nawet do 13 proc. dziennej porcji kalorii w postaci cukru, co może oznaczać nawet 59 kg rocznie. Skąd tyle cukru w naszej diecie? Nie możemy winić jedynie restauracji fast food – często spożywamy w domu, nawet o tym nie wiedząc. Dressingi do sałatek nie są słodkie, ale producenci często dodają cukier do ich niskotłuszczowych wersji, aby były bardziej zjadliwe. Zamiast tego sięgaj więc po oliwę z oliwek i ocet.

/ 7Cukier oszukuje mózg

© Zdjęcie autorstwa Migle / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Spożywanie zbyt dużej ilości dodatkowych cukrów sprawia, że fruktoza napędza hormony głodu. Hormonalne sygnały, które mają powiadomić mózg o tym, że jest się sytym, nie są właściwie zastosowane, przez co organizm ma wrażenie, że nie zostało mu dostarczone jedzenie. Uważaj nawet na produkty takie jak chleb i to nie tylko biały. Bardzo często zdarza się, że chleby wieloziarniste i razowe zawierają 2 gramy dodatkowego cukru na kromkę.

/ 7Cukier przyspiesza proces starzenia

© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Cukier to główna przyczyna starzenia się. Ma to związek z fruktozą, która tworzy tlenowe rodniki podnoszące wskaźnik uszkodzenia komórek i śmierci. Takie działanie może doprowadzić do chorób przewlekłych takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca. Dlatego czytaj dokładnie etykiety, ponieważ cukier czai się nawet w sosie pomidorowym czy ketchupie.

/ 7Cukier powoduje „brązowienie” tkanek

© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

W pewnym sensie z wiekiem rdzewiejemy. Utlenianie sprawia, że nasze tkanki brązowieją, co nazywane jest reakcją Maillarda. Chroniczne spożywanie zbyt dużych ilości cukru przyspieszy ten proces. Składnik ten znajduje się w większości przetworzonej żywności: napojach gazowanych, sokach owocowych, deserach i wielu innych. W związku z tym najlepiej gotować samemu w domu, aby ograniczyć spożycie cukru.

/ 7Cukier pogrubia wątrobę

© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Kiedy dostarcza się zbyt dużą dawkę cukru mitochondriom w wątrobie, organ ten nie ma wyboru i musi jego nadmiar zamienić w tłuszcz w wątrobie. Część tego tłuszczu może wydostać się z narządu i doprowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. To sprawia, że trzustka musi wyprodukować więcej insuliny, tak aby uszkodzona wątroba mogła normalnie funkcjonować. Gdzie jeszcze może czaić się cukier? Warto sprawdzać jego zawartość w jogurtach, ponieważ niektóre z nich mają tyle cukru, co batonik! Wybieraj jogurty, które mają jego zawartość znacznie niższą niż 20 gramów na porcję.

/ 7Cukier uzależnia

© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Dopamina to jeden z neuroprzekaźników w ciele, dzięki któremu dobrze się czujemy. Jednak zbyt duża ilość fruktozy blokuje zdrowe sygnały w ciele, co oznacza, że potrzebujemy coraz większej dawki cukru, aby dobrze się czuć. Uważaj więc również na pakowane smoothie, gdyż niektóre mogą mieć więcej cukru niż porcja lodów. Napój taki łatwo jednak przyrządzisz w domu.

/ 7Cukier ma negatywny wpływ na arterie

© Zdjęcie autorstwa Roland Tanglao / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Z czasem dodatkowy cukier zaczyna podrażniać śródbłonek – czyli warstwę, która pokrywa wewnętrzną część naczyń krwionośnych. Glukoza pokrywa ją, przez co jest ona mniej wrażliwa, co może wpłynąć na tlen wysyłany do organów. Pamiętaj również o produktach mięsnych i mrożonych, które mogą zawierać duże ilości dodatkowego cukru. Dlatego też zostaw mrożone obiady w sklepie i gotuj większe ilości jedzenia w weekend, aby cieszyć się mniejszą ilością cukru w ciągu tygodnia.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka