Poznaj niesamowite właściwości tukmarii – egzotycznej słodkiej bazylii

Polacy coraz bardziej otwierają się na kulturę, obyczaje, tradycję i kuchnię Dalekiego Wschodu. Ze swoich egzotycznych wakacji wracamy bogatsi nie tylko o nowe doświadczenia, ale także egzotyczne produkty, którymi wzbogacamy smak codziennych potraw. Niektóre z nich, oprócz bogatego smaku i aromatu, mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z takich "zdobyczy" jest tukmaria – roślina stosowana w tradycyjnej kuchni Indii i Chin. Czym jest i jak działa na nasz organizm?

Poznaj niesamowite właściwości tukmarii – egzotycznej słodkiej bazyliiPoznaj niesamowite właściwości tukmarii – egzotycznej słodkiej bazylii
Źródło zdjęć: © Zdjęcie nasion tukmarii / Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Charakterystyka tukmarii

Tukmaria to roślina pochodząca z tropikalnych regionów Azji. Znana jest jako sabja, falooda, selasih czy słodka bazylia, a od tysięcy lat stosuje się ją w medycynie ajurwedyjskiej i medycynie chińskiej. Słodka bazylia ma ponad 150 odmian. Jedną z nich jest święta bazylia azjatycka – czczona i stosowana w indyjskich ceremoniach religijnych. Tukmaria jest uprawiana w Indiach już od 5 tysięcy lat, a jej nasiona wyglądem przypominają nasiona czarnuszki lub nasiona chia, z którymi są bardzo często mylone. Jej niebywałą zaletą jest prostota przygotowania – wystarczy moczyć nasiona przez 30 minut - po tym czasie są już gotowe do spożycia.

Słodka bazylia to przede wszystkim ogromne źródło polifenoli i flawonoidów, których przeciwutleniające działanie wpływa na zahamowanie procesów starzenia. Liście tukmarii bogate są w olejki eteryczne, takie jak linalol, cytronelol czy eugenol, którym przypisuje się działanie antybakteryjne i hamujące powstawanie w organizmie stanów zapalnych. W dodatku słodka bazylia jest polecana wszystkim osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, ponieważ nie dość, że jest niskokaloryczna, to w jej 100 g znajdziemy aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo. Ponadto zawiera witaminę A i K, a także luteinę, witaminę C, magnez, wapń, mangan, potas i miedź.

Orientalne źródło zdrowia

Nasiona słodkiej bazylii wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ich regularne spożywanie poprawia pracę jelit, przyspiesza  trawienie i pomaga w pozbyciu się wzdęć i niestrawności. Skuteczne są także w czasie bolesnych menstruacji, ponieważ łagodzą skurcze w obrębie jamy brzusznej. Bogactwo zawartych w nich olejków eterycznych korzystnie wpływa na objawy przeziębienia i grypy. W dodatku połączenie słodkiej bazylii z imbirem oraz miodem wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i łagodzi objawy astmy.

Co znajdziemy w słodkiej bazylii?

Wystarczy 30 minut w chłodnej wodzie, żeby nasiona słodkiej bazylii napęczniały i były gotowe do spożycia. Można dodawać je do koktajli, muesli, jogurtu, mleka, a także do zup i dań głównych
Wystarczy 30 minut w chłodnej wodzie, żeby nasiona słodkiej bazylii napęczniały i były gotowe do spożycia. Można dodawać je do koktajli, muesli, jogurtu, mleka, a także do zup i dań głównych

Tukmaria powinna być stosowana także wtedy, gdy czeka nas trudny egzamin i musimy zapamiętać dużą partię materiału. Odstresowuje i uspokaja, jednocześnie poprawiając nastrój. Słodka bazylia pomoże również zredukować masę ciała i pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W takim celu napęczniałe nasiona słodkiej bazylii należy spożywać przed każdym posiłkiem.

Sabja zmniejsza również ból oraz ryzyko ataku serca i udaru mózgu. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, nie dopuszczając do jego odkładania się na ścianach naczyń krwionośnych. Jej bogaty skład wzmacnia odporność, a wysoka zawartość żelaza pozwala walczyć z anemią.

Słodka bazylia to idealny składnik diety osób zmagających się z chorobą stawów. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym tukmaria zmniejsza odczucie bolesności i opuchliznę. To także polecany składnik letnich dań, ponieważ słodka bazylia obniża temperaturę ciała, zatem w gorący letni dzień może ustrzec przed przegrzaniem organizmu i udarem słonecznym.

Warto jednak wiedzieć, że nie wszyscy mogą bez obaw włączyć tukmarię do swojej diety. Nie jest ona polecana kobietom w ciąży, ponieważ obniża stężenie estrogenu i może doprowadzić do poronienia. Ostrożnie nalezy stosować ją także u dzieci.

Zmagasz się z problemami ze stawami? Zobacz, jak radzą sobie z nimi nasi użytkownicy i podziel się swoimi doświadczeniami na naszym forum. 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka