Jedzenie, które pomoże ci walczyć z zapaleniem
Kurkuma zawiera składnik, który nie tylko nadaje przyprawie charakterystyczny żółty kolor, ale także hamuje aktywację białka o nazwie NF-kB. Powoduje ono powstawanie stanów zapalnych. Jego działanie wiąże się również z rozwojem nowotworów. Kurkuma (curry) pomaga zapobiegać powyższym.
Ostra papryka
Warzywa o ciemnych liściach
Warzywa o ciemnych liściach są cennym źródłem witaminy E. Ta z kolei pełni kluczową rolę w walce z cytokinami zapalnymi. Zaleca się więc częste spożywanie szpinaku, jarmużu czy brokułów.
Orzechy
Orzechy są jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej. Jej stosowanie wykazało właściwości redukujące stany zapalne w przeciągu 6 tygodni. Wśród bogatych w przeciwutleniacze (wspierają walkę i regenerację organizmu związaną z wystąpieniem stanów zapalnych) orzechów na szczególną uwagę zasługują migdały – bogate w błonnik, wapń i witaminę E, oraz orzechy włoskie – o dużej zawartości kwasu alfa-linolenowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Soja
Badania wykazały, że zawarte w soi izoflawony (związki podobne do estrogenów) mogą obniżyć poziom białka C-reaktywnego i redukować stany zapalne u kobiet.
Pełne ziarna
Przeciwzapalne działanie pełnych ziaren polega na obniżaniu poziomu białka C-reaktywnego we krwi, które jest markerem zapalnym. Dodatkowo nie podnoszą one gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Niskotłuszczowe produkty mleczne
U osób, u których nie występuje żadna nietolerancja na niskotłuszczowe produkty mleczne, mogą mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają np. naturalne probiotyki, uśmierzające stany zapalne. Są bogatym źródłem wapnia i witaminy D.
Pomidory
Sok pomidorowy jest bogatym źródłem likopenu, który prowadzi do zmniejszenia stanów zapalnych w całym organizmie. Co ciekawe, gotowane pomidory zawierają nawet więcej likopenu niż te surowe.
Buraki
Buraki to dobre źródło błonnika, witaminy C i betalainy (barwnika roślinnego) o właściwościach przeciwutleniających. Te przyrządzane w różny sposób warzywa pomagają chronić organizm przed nowotworami i chorobami serca. Redukują także stany zapalne.
Tłuste ryby
Łosoś, makrela, tuńczyk czy sardynki są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zwalczać stany zapalne. By skorzystać z ich dobroczynnego działania, należy jeść rybne posiłki kilka razy w tygodniu.