Trwa ładowanie...

Poznaj niezwykłe właściwości octu jabłkowego połączonego z miodem

Ocet jabłkowy posiada wiele zdrowych właściwości, dlatego warto po niego sięgać regularnie. Ten leczniczy preparat możesz przygotować samemu. Oto prosty przepis na domowy ocet jabłkowy.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Jak działa ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to znana od wieków naturalna mikstura, która pomaga na różnego rodzaju dolegliwości i chroni nasz organizm przed niektórymi schorzeniami. Dzięki zawartości pektyn zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Sięgając regularnie po tę miksturę, poniesiemy naszą odporność, wzmocnimy naczynia krwionośne, obniżymy stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i szybciej pozbędziemy się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Ten niedrogi produkt, możesz z łatwością przyrządzić samodzielnie.

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych na kawałki jabłek,
  • 3 szklanki przefiltrowanej wody,
  • 2 łyżki cukru.

Na początek kawałki jabłek wkładamy do słoika i napełniamy pojemnik wodą. Następnie dodajemy cukier i wstrząsamy słoik. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, słoik zabezpieczamy za pomocą gumki i kawałka materiału. Mieszaninę należy postawić w ciemne miejsce na jakieś 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoika i upewniamy się, że jabłka są całkiem zanurzone. Po 3-4 tygodniach odcedzamy płyn i zostawiamy na kolejne 3-4 tygodnie. Po upływie tego czasu ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia.

Żeby podwoić prozdrowotne właściwości naszej mikstury, warto dodać do niej miód, albo wymieszać dwie łyżki octu z jabłek ze 150 g miodu naturalnego. Spożywając dwie łyżeczki tego specyfiku wieczorem, poradzimy sobie z bezsennością i chronicznym zmęczeniem.

Ocet pomoże również osobom cierpiącym na artretyzm. Żeby wspomóc leczenia tej choroby, 10 ml octu i jedną łyżeczkę miodu rozpuszczamy w szklance wody i pijemy codziennie.

Jeżeli z kolei borykamy się z chorobami związanym z układem sercowo-naczyniowym, wówczas dwie łyżeczki miodu i dwie łyżki octu jabłkowego dodajemy do szklanki z sokiem winogronowym. Taką porcję spożywamy cztery razy w ciągu dnia.

Ocet jabłkowy z miodem warto także stosować profilaktycznie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Żeby wspomóc pracę układu immunologicznego, dwie łyżeczki octu i jedną łyżeczkę miodu mieszamy w szklance ciepłej wody i pijemy codziennie rano przed śniadaniem. Taką kurację stosujemy przez cztery tygodnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.