Prawda o waflach. Zapytaliśmy eksperta o popularną przekąskę

Wiele osób spożywa je codziennie. Są smaczne, lekkie i uważane za niskokaloryczne. Świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska w pracy, szkole i podróży. Jednak czy na pewno nam nie szkodzą? Postanowiliśmy przyjrzeć im się bliżej. O pomoc poprosiliśmy naszego eksperta, dietetyka Roberta Liperta.

Wafle ryżowe to popularna przekąskaWafle ryżowe to popularna przekąska
Źródło zdjęć: © 123RF

Wafle – codzienna przekąska

Wafle to dla wielu osób stały element codziennej diety. Zdarza się też, że zastępują nam tradycyjne pieczywo. Z dodatkiem sera, dżemu lub masła orzechowego są alternatywą dla klasycznych kanapek. Warto jednak pamiętać, że wafle to produkt przetworzony. Czy w związku z tym osoby dbające o zachowanie zdrowej diety powinny je jeść?

- Najważniejszy jest umiar i rozsądek – mówi dla WP abcZdrowie Robert Lipert, dietetyk. - Na pewno będzie to wybór lepszy niż chipsy, krakersy i inne wyroby ciastkarskie lub piekarnicze ze względu na niską zawartość kalorii.

Czy codzienne jedzenie produktów przetworzonych, czyli także wafli, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie? - Wafle ryżowe to produkt przetworzony o zmniejszonej ilości składników odżywczych. Nie powinien więc stanowić podstawowego składnika w diecie. Natomiast jako urozmaicenie odżywiania można go od czasu do czasu włączyć do naszego menu - tłumaczy nasz ekspert.

Mimo że wafle są bardzo popularną przekąską, istnieją grupy, które powinny szczególnie na nie uważać i ograniczać ich spożycie. - Wafle mają wysoki indeks glikemiczny, więc osoby z problemami na tle gospodarki węglowodanowej, które chcą schudnąć, powinny na nie uważać – wyjaśnia dietetyk. - Wafle ryżowe pełnoziarniste nie zawierają glutenu. Natomiast inne ich odmiany wieloziarniste itp. mogą mieć go w swoim składzie, więc na pewno wtedy nie nadają się dla osób z celiakią – dodaje.

Czy warto jeść wafle?

W ostatnich latach narosło sporo kontrowersji wokół różnego rodzaju wafli. Coraz więcej mówi się o niewielkich ilościach arsenu w ich składzie. - Arsen używany jest w pestycydach na polach uprawnych, dlatego może się pojawić nie tylko w waflach, ale też innych produktach ryżowych. W małych ilościach arsen nie jest szkodliwy – wyjaśnia dietetyk. Lepszym wyborem będą pełnoziarniste wafle np. gryczane – mówi.

Częstym zjawiskiem wśród osób odchudzających się jest zastępowanie pieczywa waflami ryżowymi. Przekonani, że te produkty są mniej kaloryczne i zdrowsze niż chleb, wykorzystują je do tworzenia kanapek. Czy aby na pewno jest to dobre rozwiązanie? Jak wyjaśnia nasz ekspert, zastąpienie pieczywa waflami nie jest najlepszym pomysłem.

- Pieczywo zawiera więcej składników odżywczych, w tym błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. Dodatkowo wysoki indeks glikemiczny i niska zawartość błonnika w waflach nie dają uczucia sytości na długo. Za to powodują szybki wzrost cukru i potem jego spadek - tłumaczy dietetyk.

Zdrowe przekąski

Jeżeli nie chcemy rezygnować z jedzenia wafli, warto zwrócić większą uwagę na ich skład podczas zakupów. Czym sie kierować, aby wybrać najlepsze? - Im dłuższa lista składników, tym gorzej – wyjaśnia Robert Lipert. Najwięcej szkodliwych składników mają wafle smakowe i z dodatkami – tłumaczy. - Najlepszym wyborem są wafle pełnoziarniste, naturalne i bez zbędnych dodatków. Te, które nie zawierają tłuszczów trans, soli, emulgatorów oraz cukru - wyjaśnia.

Jednak jeżeli obawiamy się czyhających w waflach sztucznych składników i planujemy wykreślić je z diety, możemy na ich miejsce wprowadzić inne, bardziej wartościowe przekąski. Zdaniem naszego eksperta w ich miejsce możemy wprowadzić np. ciasteczka pełnoziarniste. - To produkt mniej przetworzony. Ma niższy indeks glikemiczny i jednocześniej większą zawartość błonnika, witamin i minerałów. Jeżeli więc wybierzemy ciasteczka bez sztucznych dodatków, będą bardziej wartościową przekąską niż wafle - twierdzi dietetyk. Innymi zdrowymi przekąskami, które sprawdzą sie w ciągu dnia mogą być m.in. batony musli, bakalie, kulki mocy, jogurty lub po prostu świeże owoce i warzywa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka