Produkty działające przeciwzapalnie. Warto włączyć je do diety
1 z 7Awokado i chili na stan zapalny
Stan zapalny to nic innego jak szereg mechanizmów, które mają na celu rozpoczęcie walki z niechcianymi drobnoustrojami.
Warto włączyć do diety produkty, które pomogą organizmowi podjąć z nimi walkę i zapobiegać przykrym objawom.
AWOKADO I CHILI
O właściwościach zdrowotnych awokado nie trzeba nikogo przekonywać, zawierają w sobie najzdrowszy tłuszcz, który dobrze wpływa na serce. Dietetycy zalecają jedzenie pół awokado dziennie.
Zmniejsza on również stany zapalne żołądka. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Pensywalnii wynika, że najwięcej korzyści przeciwzapalnych ma pestka awokado.
Odkrycia mogą mieć spore znaczenie, ponieważ m.in. nowotwory czy choroby sercowo-naczyniowe wiążą się z przewlekłym stanem zapalnym.
Chili ma dużo witaminy C, która również działa przeciwzapalnie i jest bogatym źródłem antyoksydantów.
Warto połączyć te dwa składniki i przygotować guacamole – pysznie i zdrowo!
Zobacz także: Kuchnia meksykańska