Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie i zarazem największym – u kobiet osiąga wagę 1300-1500 g, a u mężczyzn nawet do 1700 g. Wypełniona krwią może ważyć nawet 2500 g. Organ ten odpowiada za wiele, bardzo ważnych funkcji.
Gromadzi zapasy witaminy A, B12, D oraz cennego żelaza. Odtruwa organizm z toksyn, np. alkoholu i amoniaku, czy z pozostałości po stosowanych lekach. Wytwarza także żółć – substancję, która jest niezbędna w procesie trawienia tłuszczów. To m.in. dzięki niej, spożywany pokarm zamieniany jest na składniki odżywcze (np. skrobia na cukier). Wątroba produkuje również związki, dzięki którym dochodzi do prawidłowego krzepnięcia krwi.
Alkohol, smażone i tłuste potrawy czy słodycze – czyli produkty, które często spożywamy przy świątecznych stołach, mogą skutecznie zaburzyć jej pracę. Istnieją jednak sposoby na naturalne oczyszczenie wątroby po świątecznym przejedzeniu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Zobacz też: Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed seksem (WIDEO)
Buraki
Te czerwone warzywa, bardzo popularne w polskiej kuchni, to bogactwo żelaza. To składnik mineralny odpowiedzialny za metabolizowanie cholesterolu.
Żelazo bierze także udział w usuwaniu toksycznych substancji zawartych w wątrobie oraz wzmacnia układ odpornościowy.
W burakach kryją się również duże ilości flawonoidów, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Działają one moczopędnie oraz chronią miąższ wątroby. Kolejnym składnikiem tych warzyw jest beta-karoten – składnik odżywczy naturalnie stymulujący i wspierający prawidłową pracę tego narządu.
Awokado i orzechy
Awokado to doskonałe źródło tłuszczów zdrowych dla serca oraz glutationu – antyoksydantu, który hamuje namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten usuwając szkodliwe toksyny, wpływa również na detoksykację wątroby.
Właściwości oczyszczające wykazują także orzechy. To źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz argininy – substancji, która jest odpowiedzialna za przekształcenie toksycznego amoniaku.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Zielona herbata
Zielona herbata to pogromca cholesterolu! Zawarte w niej katechiny, czyli silne antyoksydanty odtruwają, wspierają prawidłową pracę wątroby oraz wypłukują szkodliwe toksyny. Zielona herbata pita regularnie działa również odchudzająco.
W jej składzie znajdują się też: witaminy B1, B2, KK i PP oraz wiele związków mineralnych: wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor czy miedź. Zielona herbata chroni reguluje wydzielanie żółci.
Kurkuma
W składzie kurkumy znajdziemy kurkuminę – substancję o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Kurkumina oczyszcza organizm z toksyn i substancji pozostałych po procesie przemiany materii. Stosowana regularnie hamuje także rozwój komórek nowotworowych.
Kurkuma dodawana do potraw przyspiesza metabolizm oraz zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej, odchudza. Oczyszcza krew i wspiera pracę wątroby oraz trzustki.
Zobacz też: Jakie są objawy obecności pasożytów w organizmie i co stosować żeby sobie pomóc? (WIDEO)
Czosnek i oliwa
Już w jednym małym ząbku czosnku znajdują się substancje aktywujące enzymy wątrobowe, które oczyszczają narząd ze szkodliwych toksyn. Właściwości czosnku pochodzą z naturalnych składników - allicyny i selenu. Ząbki hamują także produkcję złego cholesterolu.
Zmiażdżone ząbki czosnku możemy też dodać do oliwy, najlepiej tej tłoczonej na zimno. Zdrowy tłuszcz w optymalnych ilościach również przyczyni się do detoksykacji wątroby. Oliwa i czosnek, to połączenie idealne. Taką miksturę warto spożywać codziennie. Możesz dodać do niej również posiekaną natkę pietruszki.
Grejpfruty, limonki i cytryny
To owoce o dużej zawartości witaminy C i antyoksydantów – naturalnych substancji, które przeciwdziałają starzeniu się skóry. Szklanka soku ze świeżo wyciskanych grejpfrutów pita codziennie usunie substancje rakotwórcze oraz inne szkodliwe toksyny znajdujące się w wątrobie. Podobne działanie wykazują limonki i cytryny.
Jeden ze składników tych owoców, naringenina, według naukowców z Massachusetts General Hospital może pomóc w leczeniu zakażeń wirusem HCV, który wywołuje wirusowe zapalenie wątroby typu C.
Zobacz też: Zioła na poprawę potencji dla mężczyzn (WIDEO)
Warzywa liściaste
Warzywa liściaste, takie jak: szpinak, jarmuż czy rukola, również przyczynią się do detoksykacji całego organizmu. Liście kontrolują produkcję żółci, a zawarty w nich chlorofil neutralizuje ciężkie metale i toksyny środowiskowe (chemikalia czy pestycydy). Chlorofil oczyszcza bowiem krew.
Zobacz też: Benzoesan sodu - czy należy go unikać? (WIDEO)