Produkty, które osłabiają twoje kości
Zdrowe i mocne kości zależą od dwóch składników. Jednym z nich jest wapń, który znajdziemy w przetworach mlecznych, drugim - witamina D. Jej źródłem są np. ryby i jajka.
Większość z nas pamięta sytuacje, w których rodzice podkreślali rolę mleka w budowaniu zdrowych i mocnych kości. I mieli rację. Czasy się jednak zmieniły, a z nimi nasze nawyki żywieniowe. Zamiast po szklankę mleka, coraz częściej sięgamy po gazowane napoje, kawę czy alkohol. Mamy złe wiadomości.
Według dietetyków to właśnie m.in. te produkty są odpowiedzialne za osłabienie kości. Chcesz poznać je wszystkie? Oto żywność, która skutecznie niszczy nasze zdrowie.
Napoje gazowane i kawa
O zgubnym wpływie napojów gazowanych na organizm nie musimy długo mówić. Okazuje się jednak, że ich picie nie powoduje tylko tycia czy dolegliwości ze strony układu trawiennego.
W napojach tego rodzaju znajdziemy E338, czyli kwas fosforowy, który zwiększa poziom kwasowości we krwi. Organizm wyrównuje go, pobierając z kości wapń – składnik mineralny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.
Zgubny wpływ na stan naszych kości ma także kawa. Zawarta w niej kofeina zmniejsza bowiem zdolność organizmu do wchłaniania wapnia.
Wołowina
Mięso wołowe jest jednym z największych źródeł witaminy A, znanej również jako retinol. I chociaż witamina ta leczy trądzik, wspiera kondycję oczu i wzmacnia odporność, jej zbyt duża ilość może spowodować wiele szkód w organizmie. Zwiększona obecność retinolu ma negatywny wpływ na stan kości.
Wołowiny nie należy jednak całkowicie wykluczać z diety. Warto spożywać ją zamiennie z innymi gatunkami mięs: wieprzowiną czy drobiem.
Żywność bogata w sód
Każde 23 g sodu, które konsumujemy, może przyczynić się do utraty ok. 40 miligramów wapnia z organizmu. Właśnie dlatego dietetycy i lekarze zalecają ograniczenie dziennego spożywania sodu. Jego nadmiar powoduje osteoporozę.
Nie jest to łatwe, ponieważ substancja znajduje się w wielu produktach spożywczych, m.in. w wędlinach, konserwach, gotowych zupach czy fast foodzie.
Alkohole
Za osłabienie kości może odpowiadać także nadużywanie alkoholu. Utrudnia on wchłanianie składników mineralnych niezbędnych do budowy mocnych kości. Spowalnia to proces gojenia się złamań. Alkohol ma także wpływ na prawidłowe działanie genów, które są odpowiedzialne za tkankę kostną.
Marchewki i słodkie ziemniaki
Marchew i ziemniaki, chociaż pełne składników mineralnych i witamin, w swoim zawierają także witaminę A. Jej nadmiar powoduje osłabienie kości. Nie oznacza to jednak, że musimy z nich zrezygnować. Ziemniaki i marchew zaszkodzą, jeżeli będą spożywane tylko w nadmiernych ilościach przez długi okres czasu.
Żywność zawierająca tłuszcze utwardzone
Tłuszcze utwardzone, nazywane tłuszczami trans, są uważane za najbardziej szkodliwe dla zdrowia. Wpływają negatywnie również na kości, ponieważ niszczą witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowej budowy tkanki kostnej. Niezdrowe tłuszcze znajdziemy w margarynach, słodyczach, pieczywie, chipsach i żywności typu fast-food.