Trwa ładowanie...

Produkty, które podwyższają poziom cholesterolu (WIDEO)

Zobacz film: "Te produkty podwyższają cholesterol"

Cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład kwasów żółciowych i osłonek neuronów, które przekazują impulsy nerwowe. Ułatwia trawienie tłuszczów i usuwanie toksyn z organizmu. Umożliwia syntezę witaminy D3. Bierze udział w produkcji hormonów płciowych.

Cholesterol całkowity dzielimy na tzw. dobry i zły cholesterol. Zły cholesterol to potoczna nazwa cholesterolu frakcji LDL. Pochodzi on z lipoprotein o niskiej gęstości, które transportują go z wątroby do komórek. Jeśli złego cholesterolu jest za dużo, zaczyna on odkładać się w ścianach tętnic, prowadząc do ich zwężenia, a w konsekwencji do chorób układu sercowo - naczyniowego. Z kolei lipoproteiny HDL, czyli dobrego cholesterolu, transportują go do wątroby i zapobiegają jego odkładaniu się w ścianach naczyń krwionośnych.

Poziom złego cholesterolu wzrasta po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste mięso i wędliny, jak również żywności wysokoprzetworzonej. Zmiana nawyków żywnościowych i regularna aktywność fizyczna pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu.

Należy wprowadzić do jadłospisu tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona, ryby morskie, pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce. Spożywając oleje roślinne z jedno- i wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi, podwyższamy poziom dobrego cholesterolu i jednocześnie redukujemy ilość LDL.

Okazuje się, że poziom złego cholesterolu mogą podwyższać też produkty, których nigdy nie podejrzewalibyśmy o takie działanie.

Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.