Produkty, które podwyższają poziom cholesterolu (WIDEO)
Cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład kwasów żółciowych i osłonek neuronów, które przekazują impulsy nerwowe. Ułatwia trawienie tłuszczów i usuwanie toksyn z organizmu. Umożliwia syntezę witaminy D3. Bierze udział w produkcji hormonów płciowych.
Cholesterol całkowity dzielimy na tzw. dobry i zły cholesterol. Zły cholesterol to potoczna nazwa cholesterolu frakcji LDL. Pochodzi on z lipoprotein o niskiej gęstości, które transportują go z wątroby do komórek. Jeśli złego cholesterolu jest za dużo, zaczyna on odkładać się w ścianach tętnic, prowadząc do ich zwężenia, a w konsekwencji do chorób układu sercowo - naczyniowego. Z kolei lipoproteiny HDL, czyli dobrego cholesterolu, transportują go do wątroby i zapobiegają jego odkładaniu się w ścianach naczyń krwionośnych.
Poziom złego cholesterolu wzrasta po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste mięso i wędliny, jak również żywności wysokoprzetworzonej. Zmiana nawyków żywnościowych i regularna aktywność fizyczna pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu.
Należy wprowadzić do jadłospisu tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona, ryby morskie, pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce. Spożywając oleje roślinne z jedno- i wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi, podwyższamy poziom dobrego cholesterolu i jednocześnie redukujemy ilość LDL.
Okazuje się, że poziom złego cholesterolu mogą podwyższać też produkty, których nigdy nie podejrzewalibyśmy o takie działanie.
Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl