Produkty, które są bogate w białko
Pestycydy, metale ciężkie i antybiotyki są często spotykane w masowej produkcji mięsa, drobiu, ryb, nabiału i jaj. Lokale typu fast food pompują prawie wszystkie posiłki aromatami i chemią. Aby uniknąć negatywnych skutków dla zdrowia, wybieraj zdrowe produkty, kiedy to tylko możliwe, i zaprzyjaźnij się z osobami sprzedającymi na targu.
Migdały
Migdały mają silne działanie przeciwzapalne oraz są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i białka. Orzechy nie są całkowitym białkiem, ponieważ nie zawierają wszystkich aminokwasów, ale są dobrym dodatkiem do zdrowej diety.
Spirulina
Spirulina to jeden z superproduktów – ma ona około 65-71% kompletnego białka więcej niż inne nieprzetworzone produkty. Białko w spirulinie jest trawione w 85-95%. Nie może ona jednak służyć jako główne źródło białka, ponieważ ciężko byłoby spożywać odpowiednie dawki wymagane przez organizm.
Dzikie ryby
Wielu dietetyków twierdzi, że ryby są zdrowe, ale ryba rybie nierówna. Pochodzenie ryby ma znaczenie. Ryby hodowane są odpowiednikiem hodowanych w klatkach kurczaków, nie są karmione naturalnie, mogą zawierać antybiotyki i dioksynę. Dzikie ryby są najlepsze, zwłaszcza jeśli spożywasz je regularnie.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to kompletne białko – wyśmienicie smakuje i łatwo ją przygotować. Gryka jest kolejnym roślinnym całkowitym białkiem i można zastępować nią komosę ryżową.
Jajka z chowu ekologicznego
Jajka bogate są w tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, witaminę B12, biotynę, witaminę D, E i fosfor. Jedzenie jajka w całości jest znacznie bardziej odżywcze, ponieważ to żółtko zawiera większość witamin, minerałów, antyoksydantów i kwasów omega-3.
Nasiona Chia
To cudowne jedzenie to kompletne białko, które łatwo się trawi. Nasiona te są dobrym źródłem wapnia i fosforu oraz bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego i manganu.
Serwatka w proszku
Serwatka zawiera podstawowe aminokwasy i ma wyjątkowo dużo leucyny, izoleucyny, waliny i glutaminy, która wspomaga układ odpornościowy. Upewnij się, że serwatka jest organiczna i wolna od hormonów.
Soczewica
Soczewica to nie białko kompletne, ale to świetne źródło aminokwasów, zdrowych węglowodanów i błonnika. Jeśli połączyć ją ze zbożami, razem tworzą one całkowite białko. Soczewica jest sycąca i łatwiej się trawi niż inne rodzaje fasoli.
Organiczny kurczak
Kurczak zawiera wszystkie aminokwasy, jednak upewnij się, że pochodzi on z ekologicznej hodowli. To, jak kurczak żył i co jadł, ma wpływ na smak i na efekty dla organizmu.
Twaróg i jogurt grecki
Te dwa produkty mogą być dobrym dodatkiem zrównoważonej diety – oba zawierają mało cukru, mają dość białka i zdrowych tłuszczów. Wybieraj produkty organiczne, aby uniknąć hormonów i chemii.