Trwa ładowanie...

Produkty, które warto jeść po 40. Zobacz, dlaczego (WIDEO)

Po czterdziestce organizm zaczyna się zmieniać. Metabolizm spowalnia, przez co potrzebujemy węcej składników, które go poprawią. Zdrowiu sprzyjać będą także produkty bogate w witaminy i minerały.

Co zatem warto szczególnie wprowadzić do jadłospisu? Obejrzyj filmik. Najlepsze produkty dla osób po czterdziestce. Po przekroczeniu 40 roku życia organizm zaczyna się zmieniać. Metabolizm spowalnia i zwiększa się ryzyko wielu chorób.

Właśnie dlatego warto zadbać o dietę. Odpowiednio skomponowana, pomoże nie tylko utrzymać wagę pod kontrolą, ale także obniży ryzyko zachorowania na raka, pomoże utrzymać odpowiedni poziom cukru. Doda ci także więcej energii.

Wykorzystaj te produkty. Łosoś zawiera kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Jest też źródłem witaminy D3, która poprawia stan kości. Wraz z wiekiem zmniejsza się tolerancja laktozy.

Zamiast krowiego mleka, pij więc roślinne. Unikniesz w ten sposób wzdęć i zaburzeń trawienia. Maliny, które zawierają fitoskładniki, które wykazują właściwości antynowotworowe. Z kolei błonnik sprawi, że szybciej poczujesz się syty, co sprzyja utracie wagi.

W żółtku znajdziemy większość witamin oraz cholinę. Dzięki nim uzupełnisz braki i odżywisz organizm. Kurkuma zawiera kurkuminę, przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym. Dodawaj kurkumę nawet do herbaty.

Poprawi ona kondycję wątroby i woreczka żółciowego. Już łyżeczka tej przyprawy dodana do owsianki pomoże obniżyć poziom cukru we krwi. Przyprawę powinny stosować szczególnie osoby zagrożone cukrzycą typu 2.

Zobacz wideo, które cieszą się największą popularnością:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze