Produkty, których lepiej nie zamrażać

Dotyczy to chrupkiego selera, sałaty, ogórków, rzodkiewki i rzeżuchy. Jako że zawierają dużo wody, szybko zamarzają, jednak w wyniku tego procesu pękają ściany komórkowe, przez co stają się twarde. Po rozmrożeniu warzywa wiotczeją i stają się „papkowate”. Zmienia się też ich zapach, smak i kolor.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mrożonek / Shutterstock

/ 7Jajka w całości

Jajka, kiedy zamarzną, pękają, co ułatwia dostęp groźnym bakteriom. Jeżeli masz potrzebę zamrożenia jajek, najpierw zdejmij z nich skorupkę.

/ 7Kawa

Obraz
© Zdjęcie kawy / Shutterstock

W zamrażalce można przechowywać jeszcze nieotwieraną, świeżo paloną kawę przez około miesiąc. Jednak po otwarciu opakowania nie należy jej ponownie zamrażać. Rozmrażanie i ponowne mrożenie kawy prowadzi do skondensowania wilgoci na ziarnach, co powoduje pochłanianie nieprzyjemnych zapachów z zamrażarki.

/ 7Miękki nabiał

Obraz
© Zdjęcie nabiału / Shutterstock

Śmietana, jogurt, serek wiejski i bita śmietana rozwarstwiają się i po zamrożeniu stają się wodniste. Mają inną konsystencję, przez co stają się niesmaczne.

/ 7Ziemniaki

Obraz
© Zdjęcie ziemniaka / Shutterstock

Ziemniaki stracą kolor i teksturę, jeśli zamrozisz je surowe. Gotowane ziemniaki po zamrożeniu nabierają podmokłej i mącznej konsystencji. Lepiej w ogóle ich nie zamrażać.

/ 7Sery w kawałku

Obraz
© Zdjęcie sera / Shutterstock

Zamrażanie sera powoduje, że robi się kruchy. Ciężko go potem kroić lub ścierać na tarce. Jeśli kupiłeś zbyt dużo sera i chcesz go zamrozić, najlepiej wcześniej go zetrzyj.

/ 7Sosy

Obraz
© Zdjęcie frytek / Shutterstock

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki z majonezem.

/ 7Bezy i gotowane polewy

Obraz
© Zdjęcie bezy / Shutterstock

Rozmrożona beza będzie twarda i gumowata, a polewa zmięknie i będzie się ciągnąć. Jest to doskonała wymówka, aby zjeść deser od razu zamiast zatrzymywać go na później.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka