Produkty, których lepiej nie zamrażać
Dotyczy to chrupkiego selera, sałaty, ogórków, rzodkiewki i rzeżuchy. Jako że zawierają dużo wody, szybko zamarzają, jednak w wyniku tego procesu pękają ściany komórkowe, przez co stają się twarde. Po rozmrożeniu warzywa wiotczeją i stają się „papkowate”. Zmienia się też ich zapach, smak i kolor.
Jajka w całości
Jajka, kiedy zamarzną, pękają, co ułatwia dostęp groźnym bakteriom. Jeżeli masz potrzebę zamrożenia jajek, najpierw zdejmij z nich skorupkę.
Kawa
W zamrażalce można przechowywać jeszcze nieotwieraną, świeżo paloną kawę przez około miesiąc. Jednak po otwarciu opakowania nie należy jej ponownie zamrażać. Rozmrażanie i ponowne mrożenie kawy prowadzi do skondensowania wilgoci na ziarnach, co powoduje pochłanianie nieprzyjemnych zapachów z zamrażarki.
Miękki nabiał
Śmietana, jogurt, serek wiejski i bita śmietana rozwarstwiają się i po zamrożeniu stają się wodniste. Mają inną konsystencję, przez co stają się niesmaczne.
Ziemniaki
Ziemniaki stracą kolor i teksturę, jeśli zamrozisz je surowe. Gotowane ziemniaki po zamrożeniu nabierają podmokłej i mącznej konsystencji. Lepiej w ogóle ich nie zamrażać.
Sery w kawałku
Zamrażanie sera powoduje, że robi się kruchy. Ciężko go potem kroić lub ścierać na tarce. Jeśli kupiłeś zbyt dużo sera i chcesz go zamrozić, najlepiej wcześniej go zetrzyj.
Sosy
Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki z majonezem.
Bezy i gotowane polewy
Rozmrożona beza będzie twarda i gumowata, a polewa zmięknie i będzie się ciągnąć. Jest to doskonała wymówka, aby zjeść deser od razu zamiast zatrzymywać go na później.