- dr Krystyna Pogoń
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Najważniejsze właściwości sera żółtego
Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować go ze swojej diety. Wystarczy, że zachowasz umiar.
Witaminy i składniki mineralne
Ser żółty jest doskonałym źródłem białka, wapnia, witamin A i B12, cynku i fosforu. Zawiera również sprzężony kwas linolowy CLA, który m.in. chroni przed miażdżycą, nowotworami, a także sprzyja redukcji masy ciała. Pamiętaj jednak, że im więcej tłuszczu w serze, tym więcej kwasu. Sery beztłuszczowe nie zawierają go wcale. Wapń, znajdujący się w serze podobnie jak w pozostałych produktach nabiałowych, zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Wielu dietetyków uważa również, że jest niezbędny do zrzucenia zbędnych kilogramów.
Na dobry nastrój
Ser żółty, podobnie jak czekolada, awokado czy banany, pobudza organizm do wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ten żółty przysmak zdecydowanie poprawi nastrój i doda energii na cały dzień. Warto jednak pamiętać, że sery – zwłaszcza te pełnotłuste – prócz właściwości prozdrowotnych zawierają również dużo kalorii, dlatego najlepiej spożywać je przed południem.
Na potencję
Sery żółte należą do naturalnych afrodyzjaków, podobnie jak małże, ostrygi czy mandarynki. Wszystko to za sprawą zawartego w nich w dużych ilościach łatwo przyswajalnego cynku. Ten sam składnik mineralny wpływa dobroczynnie na włosy, zapobiegając ich wypadaniu, skórę, utrzymując ją gładką i bez wyprysków oraz paznokcie, sprawiając, że są mocniejsze. Dodatkowo jedzenie sera żółtego pomaga utrzymać zęby w dobrej kondycji, gdyż chroni je przed próchnicą.
Dla każdego
W badaniu opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition" przez szwedzkich naukowców udowodniono, że spożywanie sera żółtego może mieć związek ze zmniejszonym ryzykiem występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. Sięganie po ten produkt jest również ważne dla dzieci i młodzieży w fazie rozwoju. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i jest dobrym źródłem białka dla osób unikających mięsa.
Cechy dobrego sera
Zanim wybierzesz się do sklepu po ulubiony ser, pamiętaj, żeby przy wyborze trzymać się kilku bardzo ważnych zasad. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że produkt, który jesz, daje twojemu organizmowi mnóstwo korzyści prozdrowotnych. Po pierwsze, jeśli w składzie zobaczysz takie składniki jak skrobia, tłuszcze roślinne, lecytyna sojowa czy mleko w proszku – to nie jest to ser, a wyrób seropodobny. Jeśli lubisz sery wędzone, również bądź czujny – większość z nich jest wędzonych tzw. metodą przemysłową, czyli poprzez zanurzenie w chemicznym aromacie. Unikaj również tych serów, których nazwa zaczyna się od słowa "typu" np. typu gouda - to również produkty seropodobne.