Produkty, których nie lubi twoja trzustka (WIDEO)
Zapalenie trzustki to poważna i trudna do wyleczenia dolegliwość. Duże znaczenie w zapobieganiu chorobom tego organu ma dieta.
Niektóre pokarmy wpływają szczególnie źle na narząd. O których mowa? Produkty, których nie lubi twoja trzustka. Trzustka jest narządem umiejscowionym za żołądkiem i łączącym się z jelitami tuż pod nim.
Organ ten jest odpowiedzialny za produkcję enzymów, które pomagają w trawieniu białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest również odpowiedzialny za produkcję insuliny, która reguluje poziom glukozy we krwi.
Jakie produkty żywnościowe niszczą trzustkę? Przetworzona żywność, która zawiera duże ilości rafinowanej białej mąki, cukru i częściowo uwodornionych olejów, może uszkadzać trzustkę.
Biały chleb, makarony i słodkie przekąski] mogą wywołać skok produkcji insuliny, który zaburza funkcjonowanie organu. Czerwone mięso. Według Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland osoby z zapaleniem trzustki powinny unikać jedzenia czerwonego mięsa.
Zawiera ono wysoki poziom tłuszczów nasyconych, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie organu. Trójglicerydy zawarte w szynce i bekonie również mogą powodować stany zapalne.
Chude mięso, tofu, fasola i ryby to produkty, które powinny znaleźć się w diecie chorego. Alkohol jest jednym z najbardziej szkodliwych produktów, przyczyniających się do rozwoju chorób trzustki.
Osoby z zapaleniem trzustki powinny unikać spożywania alkoholu w jakiejkolwiek formie. Podobnie jak rafinowane cukry, alkohol zwiększa produkcję insuliny we krwi. Obniża też poziom przeciwutleniaczy w organizmie, co zwiększa prawdopodobieństwo zapalenia trzustki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl