Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni
Awokado to znakomite źródło zdrowych tłuszczów. Ma też mnóstwo błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu. Według badań dodanie awokado do sałatki zwiększa wchłanianie antyoksydantów.
Owoce leśne
Owoce leśne są nie tylko pełne antyoksydantów, takich jak antocyjany, lecz także pozytywnie wpływają na jelita. Według badań na zwierzętach dieta bogata w owoce leśne powoduje cofanie się problemów związanych ze starzeniem się.
Warzywa z rodziny krzyżowych
Są to warzywa, takie jak kalafior, brokuły czy kapusta, bogate w izotiocyjaniany, które chronią przed rakiem. Izotiocyjaniany w warzywach z rodziny krzyżowych powodują genetyczne zmiany, które przeciwdziałają genom rakowym i tym wytwarzającym guzy.
Olej kokosowy
Olej kokosowy to najbogatsze źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które łatwo się trawią i wysyłane są bezpośrednio do wątroby, gdzie przetwarzane są na energię, zamiast na tłuszcz. Olej kokosowy zawiera także sporo kwasu laurynowego, który ma imponujące właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Fermentowana żywność
Fermentowana żywność, taka jak kimchi czy kapusta kiszona, to znakomite źródło przyjaznych dla jelit bakterii. Fermentowana żywność pomocna jest w problemach z alergią sezonową, egzemą, depresją czy zespołem jelita drażliwego.
Liściaste i zielone
Liście warzyw są niesamowite – są nie tylko niezwykle odżywcze, ale według nowych badań pomagają zwalczać alergie pokarmowe i choroby zapalne. Co więcej, mają działanie ochronne przed rakiem i wspomagają rozmnażanie się przyjaznych dla organizmu bakterii.
Jajka z chowu ekologicznego
Jajka kur, które chodzą po wolnym wybiegu i żywią się naturalnie mają pozytywny wpływ na zdrowie. Już jedno jajko zawiera witaminę B12, cholinę (która wspomaga mózg i serce), luteinę dobrą dla oczu oraz zdrowe białka i 9 podstawowych aminokwasów.
Kurkuma
Kurkuma to prawdziwy superprodukt! Zawiera antyoksydanty, ma działanie zwalczające raka i przeciwzapalne. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach okazało się, że dieta bogata w kurkumę przedłuża życie.