2 z 7Cukier i słodziki
Cukier i sztuczne słodziki to produkty, które bardzo zakwaszają organizm. Wbrew dawnym opiniom, cukier nie krzepi, a uzależnia, przyczynia się do rozwoju próchnicy, cukrzycy typu 2, nadwagi i chorób serca. Obniża pH krwi i zakwasza organizm. Jeżeli spożywamy go w nadmiernych ilościach, powoduje kwasowość. Nadprodukcja kwasu żołądkowego może podrażnić układ pokarmowy, prowadzić do wrzodów, zaburzać pracę jelit. Niszczy także dobrą florę bakteryjną i stwarza warunki idealne dla rozwoju grzybic.
Nagłe wahania stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy. Czujemy się przez to senni i rozdrażnieni. Cukier można zastąpić zdrowszymi i naturalnymi zamiennikami: stewią, ksylitolem, erytrytolem, tagatozą czy miodem. Podobnie zakwasza czekolada, ciastka czy lody. W swoim składzie mają cukier, syrop fruktozowo - glukozowy i tłuszcz roślinny.
Zobacz także: Ulubiona ryba Polaków. Obniża cholesterol, wzmacnia serce