Produkty o niskim indeksie glikemicznym - warzywa, owoce, nabiał, zboża

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający jak dany artykuł spożywczy wpływa na poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić podstawę diety nie tylko chorych na cukrzycę, ale również osób ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym, osób otyłych oraz wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym to sposób na zdrowie i długie życie. Dieta z niskim indeksem glikemicznym to sposób na zdrowie i długie życie.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest określany jako proporcja pola pod krzywą odpowiedzi glikemicznej po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów obecnych w danym produkcie, a 50 g czystej glukozy.

IG to wskaźnik informujący nas o tym jak szybko po spożyciu artykułu spożywczego podniesie się stężenie glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i wchłaniane przez układ pokarmowy, co powoduje bardzo gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Takimi produktami jest na przykład arbuz, białe pieczywo, chipsy, frytki, piwo i popcorn. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są wolno absorbowane przez układ pokarmowy, dzięki czemu we krwi między posiłkami utrzymuje się stałe, lecz niewysokie stężenie cukru.

Produkty spożywcze w oparciu o wartość indeksu glikemicznego zostały podzielone na trzy grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55),
  • o średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG >70).

Przyjęto, że indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. Natomiast produkty o niskim indeksie glikemicznym to te, których wskaźnik jest mniejszy niż 55, właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety.

Średni indeks glikemiczny wynosi od 55 do 70. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które powinno się spożywać jedynie sporadycznie mają IG powyżej 70. Dieta oparta na produktach o wysokim indeksie glikemicznym zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności oraz otyłości.

Produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi zielone warzywa i pomidory.
Produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi zielone warzywa i pomidory.

Co ma niski indeks glikemiczny?

Wśród warzyw i owoców produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi:

  • cebula,
  • cukinia,
  • gotowane ziemniaki,
  • grejpfrut,
  • groszek zielony,
  • gruszki,
  • jabłka suszone,
  • jabłka,
  • morele suszone,
  • pomarańcze,
  • słodkie ziemniaki,
  • soczewica,
  • soja,
  • śliwki suszone,
  • śliwki surowe,
  • świeża marchewka,
  • truskawki,
  • winogrona
  • wiśnie,
  • zielony groszek.

Które produkty nabiałowe mają mało glukozy?

  • jogurt 0% tłuszczu,
  • jogurt naturalny
  • mleko pełne,
  • mleko zsiadłe,
  • ser typu gouda,
  • śmietana,
  • twaróg.
Osoby chore na cukrzycę powinny wybierać potrawy o niskim indeksie glikemicznym.
Osoby chore na cukrzycę powinny wybierać potrawy o niskim indeksie glikemicznym. © Shutterstock

Indeks glikemiczny produktów zbożowych

  • chleb gryczany,
  • chleb otrębowy,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • gruboziarniste pieczywo,
  • makarony,
  • owsianka,
  • płatki z otrębami,
  • pumpernikiel,
  • ryż parzony,
  • ziarna pszenicy,
  • ziarna żyta,
  • ziarno jęczmienia.

IG przykładowych produktów

Co wpływa na wysokość IG?

Na wartość indeksu glikemicznego wpływa szereg czynników, na przykład procesy kulinarne, takie jak gotowanie, smażenie, pieczenie czy rozdrabnianie.

Gotowana marchew ma wyższy IG niż surowa, a gotowane ziemniaki w kostkach mają niższy IG niż ziemniaki tłuczone. W wyniku rozdrabniania, oczyszczania produktów naturalnych następuje zwiększenie dostępności skrobi dla enzymów trawiennych, dlatego też podnosi się IG produktów.

Na wartość IG wpływa także obecność i wzajemne proporcje cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy), a także zawartość innych składników w potrawie (tłuszcz, białko i błonnik pokarmowy).

Tłuszcz oraz białko zawarte w posiłku opóźniają opróżnianie żołądka, jak również proces trawienia i wchłaniania, dlatego też dania je zawierające mają niski indeks glikemiczny.

Ponadto błonnik zawarty w potrawach, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny w wodzie, obniża IG dania. Dlatego prostym sposobem na obniżenie wartości IG produktu jest dodanie płatków owsianych, ziaren lnu czy nasion chia.

ZOBACZ TAKŻE:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka