Produkty odkwaszające organizm

Zakwaszenie organizmu jest skutkiem spożywania żywności przetworzonej, która zaburza równowagę kwasowo-zasadową. Kwaśne pH mają wtedy nie tylko sok żołądkowy i mocz, ale także płyny wewnętrzne. W rezultacie człowiek odczuwa wiele dolegliwości zdrowotnych, m.in. zmęczenie i zaburzenia koncentracji. Możliwe jest także pojawienie się reumatyzmu czy osteoporozy. Zakwaszenie może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru krwotocznego, cukrzycy, nadwagi, a nawet nowotworów.

Możemy temu zapobiec. W sklepach znajdziemy wiele produktów alkalicznych (zasadowych), które neutralizują zbyt dużą ilość kwasów w organizmie. By cieszyć się dobrym zdrowiem, nasze menu powinno składać się aż w 80 proc. z takiej żywności.

Sprawdźmy, które produkty najlepiej odkwaszą organizm.

Zmęczenie może być jednym ze skutków zakwaszenia organizmuZmęczenie może być jednym ze skutków zakwaszenia organizmu
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 4Owoce

Produktami alkalicznymi są kwaśne cytrusy, które w procesie trawienia działają zasadotwórczo. W zobojętnieniu kwasów pomocne są również: jabłka, banany, czarne porzeczki, wiśnie, gruszki, truskawki oraz melony.

Owoce najlepiej jest spożywać pomiędzy posiłkami. Warto także zaopatrzyć się w wyciskarkę cytrusów lub sokowirówkę, by samodzielnie przygotowywać owocowe soki. Te kupowane w sklepie często mają zbyt duże ilości cukru. Uwaga - w diecie zasadowej niewskazane jest spożywanie suszonych owoców, które wzmagają zakwaszenie.

/ 4Alkaliczna woda zjonizowana

Alkalizowana woda jonizowana skutecznie optymalizuje poziom kwasu
Alkalizowana woda jonizowana skutecznie optymalizuje poziom kwasu © 123rf

Podstawą każdej zdrowej diety jest woda. W diecie zasadowej najlepsze efekty przyniesie picie tej alkalicznej i zjonizowanej. Dzięki nasyceniu aktywnym wodorem, ten rodzaj ma bardzo podobne właściwości do wód leczniczych pozyskiwanych ze źródeł.

Alkaliczna woda zjonizowana wykazuje silnie odkwaszające właściwości, ponieważ jej napięcie powierzchniowe jest równoważne napięciu krwi. Łatwo rozpuszcza więc nawet najbardziej kwaśne toksyny. Woda to także silny przeciwutleniacz, który hamując namnażanie się szkodliwych wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia oraz obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Woda tego typu wzmacnia układ odpornościowy.

/ 4Warzywa

Warzywa to źródło soli mineralnych wykazujących działanie alkalizujące. Najzdrowsze dla organizmu są te spożywane na surowo, w formie soków warzywnych lub przyrządzane na parze. Wyjątek stanowią pomidory – gotowane tracą swoje alkalizujące właściwości.

Warzywa odkwaszające to: buraki, selery, sałata, jarmuż czy szpinak. Dozwolone są również: marchew, ogórki oraz kapusta. Te o dużej zawartości węglowodanów (np. ziemniaki) nie powinny być spożywane jednak częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu. W procesie przyswajania tych warzyw organizm wytwarza bowiem duże ilości kwasów.

Spożywanie ziemniaków pozwala na zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W zobojętnianiu kwasów najbardziej pomogą ziemniaki gotowane w łupinach. Najlepsze są słodkie odmiany tych warzyw. W diecie zasadowej nie powinny natomiast znaleźć się warzywa takie jak: fasola biała, zwyczajna i szparagowa. Te rośliny strączkowe silnie zakwaszają.

/ 4Inne zasady diety alkalizującej

Warzywa najlepiej spożywać wraz z warzywami gotowanymi bądź duszonymi
Warzywa najlepiej spożywać wraz z warzywami gotowanymi bądź duszonymi © 123rf

Równowagę zasadowo-kwasową zachowamy, np. poprzez jedzenie kromek chleba z pomidorem, zieloną sałatą czy natką pietruszki. Mięso natomiast powinniśmy spożywać wyłącznie wraz z gotowanymi lub surowymi warzywami.

W diecie możemy także sięgać po produkty o neutralnym pH. Są nimi: świeże masło, śmietana, serwatka, oleje roślinne oraz jogurt naturalny.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka