Produkty odkwaszające organizm
Zakwaszenie organizmu jest skutkiem spożywania żywności przetworzonej, która zaburza równowagę kwasowo-zasadową. Kwaśne pH mają wtedy nie tylko sok żołądkowy i mocz, ale także płyny wewnętrzne. W rezultacie człowiek odczuwa wiele dolegliwości zdrowotnych, m.in. zmęczenie i zaburzenia koncentracji. Możliwe jest także pojawienie się reumatyzmu czy osteoporozy. Zakwaszenie może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru krwotocznego, cukrzycy, nadwagi, a nawet nowotworów.
Możemy temu zapobiec. W sklepach znajdziemy wiele produktów alkalicznych (zasadowych), które neutralizują zbyt dużą ilość kwasów w organizmie. By cieszyć się dobrym zdrowiem, nasze menu powinno składać się aż w 80 proc. z takiej żywności.
Sprawdźmy, które produkty najlepiej odkwaszą organizm.
Owoce
Produktami alkalicznymi są kwaśne cytrusy, które w procesie trawienia działają zasadotwórczo. W zobojętnieniu kwasów pomocne są również: jabłka, banany, czarne porzeczki, wiśnie, gruszki, truskawki oraz melony.
Owoce najlepiej jest spożywać pomiędzy posiłkami. Warto także zaopatrzyć się w wyciskarkę cytrusów lub sokowirówkę, by samodzielnie przygotowywać owocowe soki. Te kupowane w sklepie często mają zbyt duże ilości cukru. Uwaga - w diecie zasadowej niewskazane jest spożywanie suszonych owoców, które wzmagają zakwaszenie.
Alkaliczna woda zjonizowana
Podstawą każdej zdrowej diety jest woda. W diecie zasadowej najlepsze efekty przyniesie picie tej alkalicznej i zjonizowanej. Dzięki nasyceniu aktywnym wodorem, ten rodzaj ma bardzo podobne właściwości do wód leczniczych pozyskiwanych ze źródeł.
Alkaliczna woda zjonizowana wykazuje silnie odkwaszające właściwości, ponieważ jej napięcie powierzchniowe jest równoważne napięciu krwi. Łatwo rozpuszcza więc nawet najbardziej kwaśne toksyny. Woda to także silny przeciwutleniacz, który hamując namnażanie się szkodliwych wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia oraz obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Woda tego typu wzmacnia układ odpornościowy.
Warzywa
Warzywa to źródło soli mineralnych wykazujących działanie alkalizujące. Najzdrowsze dla organizmu są te spożywane na surowo, w formie soków warzywnych lub przyrządzane na parze. Wyjątek stanowią pomidory – gotowane tracą swoje alkalizujące właściwości.
Warzywa odkwaszające to: buraki, selery, sałata, jarmuż czy szpinak. Dozwolone są również: marchew, ogórki oraz kapusta. Te o dużej zawartości węglowodanów (np. ziemniaki) nie powinny być spożywane jednak częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu. W procesie przyswajania tych warzyw organizm wytwarza bowiem duże ilości kwasów.
Spożywanie ziemniaków pozwala na zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W zobojętnianiu kwasów najbardziej pomogą ziemniaki gotowane w łupinach. Najlepsze są słodkie odmiany tych warzyw. W diecie zasadowej nie powinny natomiast znaleźć się warzywa takie jak: fasola biała, zwyczajna i szparagowa. Te rośliny strączkowe silnie zakwaszają.
Inne zasady diety alkalizującej
Równowagę zasadowo-kwasową zachowamy, np. poprzez jedzenie kromek chleba z pomidorem, zieloną sałatą czy natką pietruszki. Mięso natomiast powinniśmy spożywać wyłącznie wraz z gotowanymi lub surowymi warzywami.
W diecie możemy także sięgać po produkty o neutralnym pH. Są nimi: świeże masło, śmietana, serwatka, oleje roślinne oraz jogurt naturalny.